Zaher Barood är en av få asylsökande som fått arbete i Sverige under tiden han väntar. Foto: SVT

Zaher fick jobb – mot alla odds

Uppdaterad
Publicerad

Av de 162.000 personer som kom till Sverige under 2015 fick bara 494 asylsökande ett arbete. SVT Nyheter har träffat Zaher Barood, som lyckades få ett jobb efter nio månader i Sverige.

Zaher Barood smyger upp tidigt om morgnarna för inte väcka sin fru och deras dotter. Sedan åker han pendeltåg den drygt timmeslånga resan till sitt arbete på ett litet städföretag, ett jobb som han haft i nästan tre månader nu.

I Syrien arbetade han som event manager, men han tvekade inte en sekund på att ta städjobbet när en bekant ringde upp med ett erbjudande.

#flykt

 – Jag svarade ”absolut”! Det är min dröm att börja jobba i Sverige. Han frågade om det var okej för mig att jobba med städning, kanske skulle det inte vara bra för mig, men jag svarade ”nej, det är jättebra. Jag måste jobba här”. Det var som att livet började, säger Zaher Barood.

Extremt få får jobb

Det är ovanligt för asylsökande att få jobb. Förra året kom drygt 162 000 människor till Sverige för att söka asyl men det var det endast 494 personer som fick ett arbete. 

Läs mer: Extremt få av de asylsökande fick jobb förra året

Efter nio månader i Sverige fick Zaher arbete. Han hade förgäves lämnat sitt cv på restauranger, affärer och hotell, utan att hitta ett vitt jobb.  

Men så i julas lärde han känna nya vänner via en app som kopplar samman nyanlända med människor som är etablerade i Sverige, och vännerna bjöd honom på julmat. Kontakterna med dem blev vägen in till arbete. Två månader senare kunde han tacka ja till jobbet och det förändrade hela hans tillvaro i Sverige.

 – Innan jobbet kändes allt tråkigt och dåligt. Jag var ingen, och dagarna bara gick. När jag fick jobb kände jag att kunde börja mitt liv, att jag kan göra skillnad, säger han. 

”Jag vill ge mina barn en bra framtid”

Vid lunchtid är Zahers arbetsdag slut och han tar pendeltåget tillbaka till lägenheten dit familjen nyligen flyttat. I hörnet av vardagsrummet står leksaker prydligt ordnade till dottern som genast vill leka när Zaher kommer in genom dörren.

– Jag vill ge mitt barn en bra framtid, säger han. 

– Jag vill vara en del av samhället, vara med och bygga samhället. Jag vill vara någon här och göra skillnad.

Guide till att arbeta som asylsökande: هذا ما تفعله لكي تحصل على عمل عندما تكون طالباً للجوء

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet