Zlatan gillar att vara Zlatan. Foto: Andreas Hult/SVT

Zlatan Ibrahimovic i Lilla Aktuellt: För mig betyder de unga fansen allt

Uppdaterad
Publicerad

För den världsberömda fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic betyder de yngsta fansen allt. I en exklusiv intervju med SVT:s Lilla Aktuellt berättar Ibrahimovic om livet som fotbollsstjärna, och om relationen till alla barn som ser honom som idol. – Kan man hålla dem aktiva och se glädjen i dem, då har man fått något tillbaka, säger han.

Lilla Aktuellt, SVT:s nyhetsprogram för barn, har gjort en egen, längre intervju med Zlatan Ibrahimovic. Lilla Aktuellts team träffade Ibrahimovic i Manchester. Han svarade på flera frågor från Lilla Aktuellts tittare, bland annat hur man ska tänka om man tappar motivation och inte vill träna mer. 

– Jag tröttnar aldrig på att spela fotboll, men ibland är jag trött på att träna. Men då måste du säga till dig själv att du måste träna hårt, för då kommer du att lyckas, säger Ibrahimovic.

”Det är kidsen som är framtiden”

De unga fansen är viktiga för fotbollsstjärnan. Genom hela Lilla Aktuellts intervju återkommer han till hur betydelsefullt det är att många barn och unga har honom som sin största idol. 

– De vill vara som mig, de ser upp till mig som en idol och följer mig. För mig betyder det allt, säger Ibrahimovic. 

– Varje gång jag kommer ut på plan och spelar är det mycket man ger tillbaka till kidsen. Det är de som är framtiden. Kan man hålla dem aktiva och se glädjen i dem, då har man fått något tillbaka.

Unga pressas ibland för mycket

Zlatan kommenterade också att en del klubbar väljer att tidigt toppa lagen. 

– För mig kan det bli för seriöst, de pressar för mycket. Man får tänka på att de unga kidsen inte är färdigutvecklade i tänkandet och mognadsbiten.  

– Hade jag varit tränare hade jag bara sagt till kidsen att ni ska ha roligt, men ändå försöka lära dem vad det handlar om. Utan att lägga press.

LÄS MER: ”Barnen pressas för mycket” – Zlatan om att toppa laget

Fortfarande läskigt att byta lag

Själv har Ibrahimovic själv bytt lag ett antal gånger i sin framgångsrika karriär, och han berättar att det fortfarande som världsstjärna kan kännas osäkert att komma till ett nytt lag. 

– Det är väldigt speciellt. Man känner ingen, det är helt nytt. Och när jag kommer till ett lag går alla runt och tänker ”Hur är han? Vi vet vem han är, men hur kommer han att vara?”.  

– Men jag går bara in och tar för mig. Jag måste visa vem jag är, och ta min yta. Jag är bra på det, för jag har bytt lag väldigt många gånger, och det tycker jag är kul för jag har lärt mig mycket av varje steg jag har tagit.

Gillar falukorv

Han berättar vidare att det finns annat som skrämmer även en av världens bästa idrottsmän. En av frågorna från Lilla Aktuellts tittare är vad det läskigaste Ibrahimovic har varit med om är.

– Det var när ett av mina barn hamnade på sjukhus. Det var läskigt, svarar han efter en stunds eftertänksamhet.

Ibrahimovic avslöjar under frågestunden också att hans favoritmat är falukorv och makaroner och hans favoritdjur är lejon.

– För att jag känner mig som ett lejon när jag spelar fotboll. 

Se Lilla Aktuellts intervju med Zlatan Ibrahimovic klockan 19.15 i SVT:s Barnkanalen och på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.