43-åringen hade vid gripandet mer än 90 000 kronor i kontanter – pengar som åklagaren menar kommer från knarkaffären i Olofström. Foto: Polisen

14 åtalade i stor amfetaminhärva

Uppdaterad
Publicerad

En 43-årig polsk man misstänks ha tillverkat och sålt flera kilo amfetamin. Nu åtalas han tillsammans med 13 andra.

Vid tillslaget i Olofström i vintras hittade polisen förutom mer än ett kilo amfetamin även material för narkotikaframställning.

43-åringen hade en framträdande roll i den stora amfetaminhärvan som narkotikapolisen i Blekinge nystat upp. Totalt är det 14 personer som haft olika funktioner i nätverket som nu åtalas.

Amfetaminhärva i Blekinge

– Olika personer har haft olika roller. Det går att dra paralleller till hur man driver ett företag, säger Mårten Alvinsson, kammaråklagare.

Polisen har sedan augusti 2015 spanat på flera personer och avlyssnat telefoner. En polsktalande kvinna i Karlskrona misstänks ha varit den som haft kontakten med den 43-årige polske mannen, framfört beställningar och förmedlat telefonnummer.

– Hon är misstänkt för att ha främjat narkotikahandel, säger Mårten Alvinsson.

Amfetamin i ett stenrös

I mitten av januari var polisen nära att gripa 43-åringen. Då skulle han träffa två män i Kalmar vid en öde lada. Där misstänks han ha sålt 1,6 kilo amfetamin som gömdes i ett stenröse.

– Polisen ser dem träffas och när de tar dit en narkotikahund hittar de två behållare med amfetamin, säger Mårten Alvinsson.

När polisen dök upp flydde 43-åringen i bil ner till Ystad och tog färjan över till Polen. Det skulle dröja drygt en månad till innan polisen kunde gripa honom. Då hade han avtalat ett möte med en 58-årig man i Olofström.

Materialgömma under löven

När polisen slog till i skogarna kring Olofström hittades 1,2 kilo amfetamin i en försluten låda nergrävd i marken. Den 43-årige mannen greps liksom 58-åringen som misstänks vara den som köpt narkotikan. Vid tillslaget grips även en 59-årig man från Karlskrona på platsen.

– Han misstänks ha kört köparen till partiet med amfetamin i skogen och hållit vakt medan köpet genomfördes, säger Mårten Alvinsson.

På plats hittade polisen även en materialgömma. Under löven låg en bunkar, en träpinne att röra med samt påsar med svavelsyra och koffein. Den 43-årige mannen misstänks ha bearbetat och förädlat amfetaminet.

– Om det handlar om tillverkning eller utblandning är upp till tingsrätten att avgöra. Det är inte varje dag polisen hittar den här typen av gömmor, säger Mårten Alvinsson.

Vid gripandet hade 43-åringen mer än 90 000 svenska kronor i kontanter i innerfickan – pengar som åklagaren menar kommer från knarkaffären i Olofström.

Minns inget

Totalt har narkotikapolisen beslagtagit närmare fyra kilo amfetamin som kopplas till härvan. Av de 14 häktade personerna finns det de som erkänt. Men den 43-årige polske mannen har inte gjort några medgivanden och säger sig inte ha några minnesbilder av händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amfetaminhärva i Blekinge

Mer i ämnet