Äldre kvinna fick mögligt bröd Foto: Privat

97-åring fick äta mögligt bröd

Uppdaterad
Publicerad

Nu polisanmäler anhöriga till en 97-årig Karlskronabo hemtjänsten, som lät kvinnan äta mögligt bröd. Och trots att hemtjänstföretaget inte anser sig ha gjort fel startar ägarna en utredning.

Det var i går när Jonas Hillerström skulle besöka sitt ex farmor och hjälpa henne att göra sig i ordning för ett dop som han fick en chock när han såg vad hon hade ätit.

– Hon satt vid sin vanliga plats vid köksbordet och en person från hemtjänsten satt mittemot. På bordet låg två mögliga brödskivor, varav en med leverpastej på som hon redan hade tagit en tugga av. Jag fick en chock när jag insåg att hon hade ätit det här, mögel är ju giftigt, säger Jonas Hillerström.

Händelsen är polisanmäld

Brödet hade köpts in av hemtjänsten för kvinnans egna pengar, men hade legat alldeles för länge och enligt Jonas Hillerström är det inte första gången hans anhöriga äter gammal mat.

– Hon har tidigare fått rutten mjölk i kaffet och i hennes skafferi finns det fler gamla matvaror, som hemtjänsten inte upptäckt.

Jonas Hillerström har nu polisanmält händelsen och sparat brödbitarna, som bevis.

– Jobbar du inom vården bör du förstå att det är farligt med mögelsmörgåsar, så för mig är det här en allvarlig händelse, säger Jonas Hillerström.

Företaget svarar

Hemtjänstföretaget Getrud care menar att kvinnan själv brett mackorna och att undersköterskan sagt åt henne att hon inte bör äta brödet.

– Enligt lagen måste vårdtagare bestämma själva, vill de äta en viss sak kan vi inte hindra dem. Sedan är själva händelsen olycklig och vi kommer att starta en utredning, säger Gertrud Wieselblad, som äger hemtjänstföretaget.

Varför gör ni det om ni inte har gjort fel?

– Även om allt är bra så bör man förtydliga vad som gäller och visa att vi tar det här på största allvar. Vi utreder alltid sådant här.

Familjen kommer nu se till att deras anhörig får hjälp av ett annat hemtjänstföretag.

– Det spelar ingen roll om hon blev serverad brödet eller bredde mackorna själv, man kan inte bara se på när någon får äta giftigt bröd, säger Jonas Hillerström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.