Foto: SVT/TT

Arbetsmiljöverket: ”För dåligt förebyggande arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Hot och våld mot lärare får inte normaliseras. Det menar Adam Jansson, projektledare på Arbetsmiljöverket, som tycker att skolpersonalens tolerans kan vara för hög.

På bara några år har antalet anmälda allvarliga hot– och våldshändelser i skolmiljön som anmäls till Arbetsmiljöverket nära fördubblats, från 407 anmälningar 2012 till 719 under förra året.

Adam Jansson är projektledare för tillsynsprojektet ”Skola 2013–2016” där drygt 30 procent av landets 6 000 skolor har inspekterats. Han menar att skolpersonal och lärare riskerar att stå ut med för mycket.

Hot och våld i skolan

– Hot och våld får inte normaliseras. Arbetsgivaren måste göra en riskbedömning som syftar till att ta fram en åtgärd om det krävs, detta oavsett om det är omständigt eller jobbigt, säger Adam Jansson.

Det är alltid upp till arbetsgivaren att hitta en lösning om exempelvis en lärare kränks. Det kan gå så långt att arbetsgivaren riskerar att böta flera hundra tusen kronor om de inte rättar till risker och problem i arbetsmiljön som myndigheten påpekar.

”Ingen gräns för förebyggande arbete”

Adam Jansson menar att skolor i landet generellt har för dålig systematisk dokumentation och att det finns brister när det gäller riskbedömningar och handlingsplaner.

– Det finns ingen gräns i det förebyggande arbetet och det går inte att säga att man inte har råd. Är någon elev extremt stökig då kanske man måste ha enskild undervisning i vadderat rum om det så krävs eller alltid ha dubbelbemanning. 

Han menar att arbetsgivaren inte kan gömma sig bakom elevens rätt till undervisning och att den inte ska ske på bekostnad av lärarens goda arbetsmiljö.

– Jag har hört det argumentet lyftas, men finns det risk för hot och våld måste det lösas, så enkelt är det, säger Adam Jansson på Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld i skolan

Mer i ämnet