• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, tycker att de höga siffrorna för grundsärskolans personal är anmärkningsvärda. Foto: SVT

”Man ska inte bli utsatt för spott och sparkar på sitt arbete”

Publicerad

Sparkar, slag och hot. Det är en del av vardagen för personalen på grundsärskolan. Arbetsmiljöverket är väl medvetet om problemet och menar att skolhuvudmännen måste ta sitt ansvar.

– Man ska inte bli utsatt för spott och sparkar på sitt arbete för det leder till ohälsa, säger Kristian Hansson, sakkunnig i frågor som gäller minderårigas arbetsmiljö, skolor och utbildningsfrågor.

Han anser att siffrorna för personalen inom särskolan är anmärkningsvärt höga när det gäller anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro på grund av hot och våld.

Hot och våld i skolan

Situation som går över styr

– Vi har inte svaren och kan inte säga vad det beror på, för vi har inte den specialkompetensen inom myndigheten, konstaterar Kristian Hansson.

Det har inte gjorts någon systematisk analys av vilken typ av olyckor som anmäls. Men han tycker sig känna igen vissa situationer när han tittar i anmälningarna.

– Det handlar om utåtagerande elever och personal som inte har verktygen eller hittar möjligheter för att hantera situationen som till sist spårar ur. Då kan det vara sparkar, slag eller andra typer av verbala hot som man blir utsatt för, säger Kristian Hansson.

Vilka riskbedömningar är gjorda?

Han menar att flera viktiga frågor bör ställas: Vilka riskbedömningar är gjorda av huvudmannen, vad har personalen för utbildning för att hantera eleverna, hur är det bemannat och är den här eleven i rätt skolform?

– Vi kan inte lösa situationen, utan det här måste skolhuvudmännen ta ansvar för. De måste se till att människor inte drabbas av ohälsa på sin arbetsplats, säger Kristian Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld i skolan

Mer i ämnet