• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Lärarnas riksförbund: ”Chockad att det är så utbrett”

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombud i både Kalmar och Kronobergs län vittnar om hot och våld inom skolan. Många har själva blivit utsatta av elever men känner att de många gånger saknar befogenheter och resurser att göra någonting åt det.

– Jag träffade 20 skyddsombud i hela Kronoberg förra veckan och ställde frågan rätt ut om de upplever hot och våld från elever mot lärare som ett ökande problem. Alla svarade rakt över ja, utan tvekan, säger Johan Runesson, distriktsordförande Lärarnas riksförbund i Kronobergs län.

Utbrett fenomen

Det entydiga svaret chockade honom. Han visste att problemet fanns men inte att det var så pass utbrett.

Hot och våld i skolan

– Jag blev överväldigad. Jag har läst om detta i större städer och utsatta områden. Men i Kronoberg har vi inte många utsatta områden. Det som framkom var att det i vissa fall rörde sig om mindre samhällen med runt 2000 invånare och det gjorde mig orolig. Det kan förekomma vart som helst, säger Johan Runesson.

Vad beror det på?

– Man kan inte se ett mönster eller att det handlar om en viss typ av elever. Men klimatet har hårdnat samtidigt som vi i skolan står utan resurser och och befogenheter att hantera detta, säger han.

Vad kan det handla om för typ av hot eller våld?

Det kan vara både verbala och fysiska. ”Om jag inte får godkänt så...”, gester, att man trycker upp en lärare mot väggen, det finns mängder av exempel. Vi som fackförbund kan tyvärr inte lösa detta utan vi får istället utöva påtryckningar mot arbetsgivaren. Det yttersta ansvaret har ju sedan politikerna för att tillsätta de resurser och den kompetens som behövs, säger Johan Runesson.

Viktigt att berätta

Han berättar också att det vid flera tillfällen hänt att skolor har fått tillkalla polis eller socialens fältarbetare för att få hjälp. Deras upplevelse är också att de allt oftare tvingas stänga av elever från skolan de går på för att hantera situationen.

– Viktigast av allt är att våra medlemmar inte är tysta. Varenda sak måste till arbetsgivarens kännedom och bli synliggjort, säger han.

Mycket verbala kränkningar

Kaj Jonsson är huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund i Kalmar kommun och har en övergripande syn på hur det ser ut i Kalmar län. Han har arbetat många år inom skolan och gör det fortfarande. Hans bild är att lärare oftast får utstå verbala kränkningar från elever.

– Ser man till den arbetsmiljöenkät vi gör årligen så har våldsinslagen minskat men vad som definitivt ökar så är det kränkande språkbruk från elever mot lärare och även elever emellan. Så helt klart är att lärare oftare känner sig utsatta av elever nu än tidigare, säger han.

I Kronobergs län upplever Lärarnas riksförbund ett hårdare klimat, håller du med om det?

– Ja, det kan jag nog skriva under på. Sedan tror jag att toleransen mellan elever och lärare ser olika ut mellan olika skolor. Vissa har nolltolerans medan andra försöker att lösa det själva. Många lärare blir säkert också lite avtrubbade, säger Kaj Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld i skolan

Mer i ämnet