Dagakuten i Karlshamn stängs

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattade Nämnden för Blekingesjukhuset definitivt beslut om stängningen av dagakuten i Karlshamn. Och nu vandrar ärendet vidare för en ny beslutsrunda.

Beslutet som fattades tidigare i år revs upp av Förvaltningsrätten, då det hade fattats i fel instans. Därför samlades nämnden för Blekingesjukhuset till extrainsatt möte där beslutet formellt togs igen.

– Den här gången har vi både hängsel och livrem. Det måste bli helt rätt, trots att det blir en fördröjning på tre-fyra veckor, säger Christel Friskopp (S), ordförande i nämnden för Blekingesjukhuset.

Moderaterna avstod att rösta och ville ha en återremiss som avslogs Sverigedemokraterna ville avslå hela förslaget vilket också avslogs. Nämnden för Blekingesjukhuset röstade 9 ledamöter av 11 röstade för att förslaget är bra. Moderaterna avstod och SD röstade nej.

Vill inrätta ny akutavdelning

Beslutet innebär att dagakuten stängs i oktober. Även thoraxkliniken i Karlshamn stängs och kirurgpatienter hänvisas till akutmottagningen i Karlskrona.

Klart är också att en akutavdelning med 12-14 vårdplatser ska inrättas i Karlshamn, dit man kommer via ett mobilt team, bedömningsbil eller ambulans. Patienter med livshotande tillstånd förs till sjukhuset i Karlskrona eller Kristianstad.

Protesterna mot detta har varit många, på mindre än två veckor har nästan 5000 personer digitalt skrivit under i protest mot akutens nedläggning i Karlshamn.

Ska spara 22 miljoner

Enligt beslutsförslaget  ska ingen personal, förutom hyrläkare, behöva sluta. All personal på nuvarande thoraxkliniken och dagakuten i Karlshamn har erbjudits följa med till den nya akutavdelningen. Och den personal som inte har velat det har erbjudits andra alternativ.

Förändringarna väntas genomföras under hösten och sjukhusledningen beräknar att man på det här sättet kommer spara 22 miljoner kronor per år.

– Helheten blir bättre och vi säkrar att vi har ett sjukhus i Karlshamn en lång tid framöver, säger Lars Almroth, sjukhuschef.

Detta har hänt:

2009: Intensivvårdsavdelningen, IVA, läggs ner. Intensivvården flyttas till Karlskrona. Övervakningsavdelningen, ÖVA, öppnar för akut sjuka patienter med övervvakningsbehov.

2012: Akutmottagningen stänger på nätter och helger.

2016: Sjukhusledningens utredning kommer fram till att dagakuten bör stängas. Ny akutvårdslösning presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.