Ett liv går inte att köpa för pengar, anser protestgruppen. Foto: SVT

Nya protester mot akutnedläggning

Uppdaterad
Publicerad

På en vecka har en protestaktion på sociala medier mot nedläggningen av dagakutmottagningen i Karlshamn fått över 4 400 underskrifter.

Det var i slutet av februari som beslutet att stänga dagakuten på Blekingesjukhuset i Karlshamn togs. Sedan dess har protesterna varit stora och nu har en ny aktion startats på sociala medier.

På en vecka har 4 479 personer (i skrivande stund) skrivit under att detta beslut inte är acceptabelt. Man anser att det borde vara självklart att varje stad har en akutsjukvård dygnet runt.

Polikerna sätts under press

Henrik Berntsson, som är grundare av gruppen och protestaktionen, säger till BLT att det är självklart att akuten ska fortsätta vara öppen.

– Politikerna kan inte blunda för det. Jag har tagit upp frågan och politikerna får svart på vitt att det är många som inte håller med dem om att stänga, säger Henrik Berntsson till tidningen.

På gruppen står det att kostnaden för ett liv inte ska spela någon roll.

”Kosta vad det vill, ett liv går inte att köpa för pengar”

Ny organisation till hösten

Med start efter sommaren kommer akuten att avvecklas, något som väntas spara 22 miljoner kronor om året. Sjukhusledningen och landstinget kommer ersätta akuten med andra lösningar såsom vård i hemmet och mobila lösningar. Förra veckan rev förvaltningsrätten upp nämndbeslutet men planerna kommer trots det att fortgå.

– Fullmäktiges beslut finns och har vunnit laga kraft. ”Vadet” är avgjort, nu ska ”huret” avgöras och det gör nämnden i ett extramöte i augusti, säger Lars Almroth, förvaltningschef på Blekingesjukhuset.

Lars Almroth försäkrar att det kommer finnas sjukvård till alla i Blekinge trots att akuten stängs.

– Vi kommer säkra att vi har ett akut omhändertagande i västra Blekinge, hela Blekinge framöver. Vi gör det bara på ett annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.