• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Henrik Friberg

Dagakuten stängs: ”Det är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Idag klockan 19.00 bommar dagakuten i Karlshamn igen för gott och det upprör många Blekingebor.

– Jag får ångest bara jag tänker på detta, tyvärr, säger June Hensche.

Det är många som är oroliga och arga över stängningen av dagakuten i Karlshamn. När SVT Nyheter Blekinge besöker sjukhusområdet i Karlshamn har flera har inte förstått vad som nu ska hända och vart de ska vända sig om de blir akut sjuka.

– Ska dagkuten stänga? Det är inte sant. Då måste jag ju åka jättelångt, säger Bodil Nilldoff.

Svårt att informera på kort tid

Avdelningschefen på akuten menar att det har varit svårt att nå ut med informationen.

– Det vet vi av erfarenhet redan när vi stängde nattakuten och det är jättesvårt just nu. Det har pratats mycket om stängningen men beslutet togs i måndags och det är klart att är tajt om tid, säger Eva Åsheden, avdelningschef på Dagakutmottagningen Karlshamn.

Samtidigt som dagakuten stänger ner öppnar en ny akutavdelning och tanken är att det ska bli bättre för invånarna i västra blekinge.

– Det är en dörr som stängs för allmänheten och det är självklart känslor i det men sjukvården förändras och det får vi bara följa med i det, säger Eva Åsheden.

Får åka längre för vård

För att få komma till den nya akutavdelningen måste man komma med ambulans, bedömningsbil eller genom en remiss från vårdcentralen.

– Nu ska man börja med ambulerande vård men det hade väl varit bättre att börja med det innan man stänger, säger June Hensche.

Ett argument till att stänga dagakuten var att det inte är patientsäkert att ha mottagningen öppen. Men detta tycker inte alla låter rimligt.

– Patientsäkerhet måste väl vara att man har nära till akuten. Jag har två mil hit och nio till Karlskrona, säger Bodil Nilldoff.

Mycket känslor

Avdelningschefen Eva Åsheden har arbetat på akuten i Karlshamn i 20 och det är blandade känslor inför stängingen.

– Det är klart att det är känslor inblandat men samtidigt börjar något nytt jag tror att detta kan bli jättebra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.