Foto: SVT

Efter larm om dålig miljö – alla skolor undersöks

Uppdaterad
Publicerad

Två stora förskolor i Karlskrona har drabbats av dålig inomhusmiljö och barnen tvingats flytta på grund av dåliga lokaler. Nu ska kommunen undersöka alla skolor i Karlskrona.

Det är inte bara på Torgbackens förskola som dålig inomhusmiljö orsakat oro hos både föräldrar och personal. På förskolan Rosenhill i Lyckeby har barnen nu tvingats flytta på grund av dålig miljö och det har fått kommunen att agera. Nu ska alla skolor i Karlskrona undersökas.

– Vi börjar med de centrala skolområdet och gymnasieskolorna där vi ser att vi har störst barnkullar just nu. Men successivt ska vi beta av hela beståndet, säger Marina Eriksson, avdelningschef stöd, resurser och strategisk planering på Kunskapsförvaltningen i Karlskrona.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Bland annat kommer ventilationen i de olika skolornas lokaler undersökas.

– Vi behöver jämföra om ventilationen klarar det antalet barn som vi har i våra barngrupper och som en följdeffekt av detta tittar vi givetvis på underhållsbehov och  andra aspekter av arbetsmiljö, säger Marina Eriksson.

”Ska inte behöva gå såhär långt”

Kommunen har under en längre tid planerat att göra de här undersökningarna men den senaste tidens avslöjanden i SVT Nyheter Blekinge kring bland annat Torgbackens förskola har skyndat på den processen.

I exemplet Torgbacken har personalen mått dåligt och till och med har funderat på att säga upp sig. Samtidigt dröjde det två år innan en av två miljörapporter som konstaterade dålig inomhusmiljö och mögelproblem blev diarieförd.

Borde ni undersökt detta tidigare?

– Ja, det kanske man kan tycka i efterhand, och min förhoppning är att denna utredning ska göra att vi blir mer proaktiva så att vi upptäcker behov långt innan det går så långt som det har gjort i de här fallen, säger Marina Eriksson.

Det kan vara så att de undersökningar som nu ska göras visar att det finns problem på ännu fler skolor.

– Det är inte omöjligt att vi upptäcker fler ställen som är i behov av upprustning och då är det väl bra. Vi får ta tag i det när det dyker upp, säger Marina Eriksson.

Arbetsmiljöverket pekar på brister

Även ordföranden i Kunskapsnämnden Chatarina Holmberg (S) menar att kommunen kunde hanterat problemen bättre.

– Man har ju gjort det arbetet man ska ute på förskolan, men problemet är när det inte lyfts upp till förvaltningen och till nämnden, säger Chatarina Holmberg (S).

Chatarina Holmberg (S) säger att det är viktigt att när man identifierat problem, gjort sin skyddsrond och en åtgärdsplan, lyfter upp det på förvaltningsnivå och, om det behövs, nämndsnivå.

– Där har vi haft brister, och det pekar också arbetsmiljöverket på att vi haft brister kring hur vi har följt upp det som vi har identifierat vid skyddsronderna. Detta arbete måste vi systematisera mycket bättre, säger Chatarina Holmberg (S).

Om undersökningarna visar på brister och att det behövs tas åtgärder kommer underlaget användas i kommande budgetarbete i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet