Charlotte Warme Karlsson, Vårdförbundet i Karlskrona. Foto: SVT

Facket larmar: Sjuksköterskor sjukskriver sig

Uppdaterad
Publicerad

Situationen på Blekingesjukhuset är i sommar värre än tidigare år. Facket larmar om ett kaos där personalbristen gör att sjuksköterskor tvingas sjukskrivas för stress.

– När man är stressad så får man svårare att ta rätt beslut. Risken är att patientsäkerheten påverkas, säger Charlotte Warme Karlsson på Vårdförbundet.

Vårdförbundet gör två gånger i veckan besök på arbetsplatserna två gånger i veckan, så är det alltför ofta som personalen inte ens har tid att prata, för att de känner sig för stressade.

– De säger till oss direkt när vi kommer att ”det är kaos här idag, vi har inte tid att prata”, säger Charlotte Warme Karlsson.

Under sommarens gång har uppstått flera sjukskrivningar som har gjort att det blivit fler pass att lösa. Många gånger löser man personalläget från dag till dag.

”De hinner inte med”

Från facket berättar man också att flera personer har fått sjukskriva sig på grund av stress och man har fått signaler om att det är värre i år än vad det har varit tidigare somrar.

– De känner att de inte kan utföra det arbetet de vill göra. De hinner inte med.

Vad gör ni från fackligt håll för att situationen ska bli bättre?

– Vi försöker tänka långsiktigt. Det är svårt att lösa sådana här situationer akut. Vi arbetar ju för att vi ska få en personcentrerad vård och att vi ska ge karriärmöjligheter för våra sjuksköterskor. Det ska vara bättre löner och arbetstider som är hållbara. För att behålla våra medlemmar i yrkena så måste förutsättningarna bli bättre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.