Den här ingången skulle eleverna ursprungligen dela på. Foto: SVT

Friskolan kallade till presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Friskolan Thoren Framtid menar att hanteringen om ingången till skolan är klantigt skött av fastighetsägaren. Det hävdade en representant under tisdagens presskonferens.

Friskolans affärsområdeschef Göran Hedström inledde pressmötet med att hävda att man aldrig har utestängt någon från skolan vid Soft Center. Tidigare uppgifter har gjort gällande att föräldrar på skolan har reagerat starkt på grund av att nyanlända elever skulle dela skolingång med friskolans barn. Det stämmer inte, enligt Hedström.

– Det här är klantigt skött av fastighetsägaren. Vi har kontrakt på lokalerna och jag krävde en förhandling, säger han.

”Aldrig tvingat någon”

Han medger att det fanns praktiska funderingar från föräldrar kring en delad skolgård och utrustning.

– När vi framförde det till fastighetsägaren valde man att flytta den nya verksamheten istället. Vi har aldrig tvingat bort någon, säger Göran Hedström.

– Det enda vi har sagt är att vi vill förhandla om de ytor på skolan som vi betalar för. 

Hedström beskriver den senaste tidens skriverier om rasism och apartheid som tråkig och trist.

– Det har varit tufft för skolans föräldrar. Många känner sig felaktigt utpekade som rasister.

Vad händer för er del nu?

– Vi ska träffa kommunen och reda ut sakerna som har blivit tokiga.

”Låter som ursäkt”

Soft Centers vd Tommy Svensson reagerar starkt på påståendet om att det skulle vara ”klantigt skött” av fastighetsägaren.

– Det låter som en ursäkt. Jag var i kontakt med deras lokala ledning i god tid. Då fanns inga synpunkter, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

I ett öppet brev till skolan skriver oppositionsrådet Malin Norfall (S) och Jan-Eric Wildros (S) att de välkomnar alla barnfamiljer till Ronneby.

– Jag tycker skolan borde fundera över sin värdegrund. Om något barn från en nyanländ familj vill gå på er skola är de välkomna att söka då, undrar S-politikerna i brevet.

Thoren Framtid skickade ut ett pressmeddelande under tisdagseftermiddagen:

– I och med att vi har kontrakt på de lokalerna såg vi det som nödvändigt att omförhandla kontraktet så att det skulle fungera för båda parter. Fastighetsägaren valde dock att hitta en annan lösning utan att förhandla vidare om ytorna. Vi stängde INTE och har aldrig stängt några dörrar vare sig för kommunen eller deras verksamhet för nyanlända barn, skriver grundskolechef Katharina Sjögren-Edström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.