Kustbevakningens huvudkontor på Stumholmen i Karlskrona. Foto: TT

Hälsorapport: Kustbevakningens lokaler är giftfria

Uppdaterad
Publicerad

Inga skadliga eller cancerframkallande ämnen finns i Kustbevakningens lokaler på Stumholmen utanför Karlskrona. Det visar en konsultrapport som presenterades på onsdagen. Men marken utanför har ännu inte sanerats från giftet.

I dag presenterade Kustbevakningen i Karlskrona den konsultrapport som undersökt sambandet mellan flera allvarliga sjukdomsfall bland personalen och de cancerframkallande ämnen som finns i marken utanför byggnaden på Stumholmen.

Slutsatsen i Swecos rapport är att det inte finns några giftiga eller hälsoskadliga ämnen där personalen jobbar.

Giftlarmet på Stumholmen

– Alla mätningar som är gjorda visar normalvärden utan avvikelser. Det finns inga spår av ämnet inne i lokalerna och det finns inget där som har orsakat någon sjukdom, säger Helena Frykkner, personaldirektör vid Kustbevakningen i Karlskrona.

Nio allvarligt sjuka

På Kustbevakningens avdelning för räddningstjänst och sjöövervakning har nio anställda insjuknat i cancer och andra autoimmuna sjukdomar de senaste åren.

Men att de allvarliga sjukdomfallen skulle ha orsakats av ämnet PAH som finns 1,5 meter ner i marken utanför personalbyggnaden, avfärdas nu helt av Kustbevakningen.

– De flesta cancerfallen var för åtta eller nio år sedan, och föroreningen upptäcktes för två år sedan. Efter det är det inte någon ytterliggare som har fått någon sjukdom vad jag känner till. De anställda som varit sjukskrivna får det normala stödet vid en sjukdom, säger Helena Frykler.

”Ingenting hälsovådligt”

Onsdagens rapport från Sweco har bara undersökt miljön inne i Kustbevakningens lokaler, inte marken utanför. Förutom eventuella spår av PAH-ämnen och andra gifter, har konsultbolaget också tittat på luftkvalitet, mögel och elektromagnetiska fält.

– Nu gällde det lokalerna och där finns ingenting som kan vara hälsovådligt eller kan ha orsakat någon sjukdom eller diagnos. Det som finns i marken har inte kommit in i huset.

I samband med utredningen har Previa också undersökt den sociala och organisatoriska arbetsmiljön genom intervjuer med medarbetarna på avdelningen. En ny handlingsplan ska styra det fortsatta arbetet.

Har inte sanerats

Det var i samband med en sanering efter ett dieselläckage 2014 som höga halter av det giftiga ämnet hittades i marken. Den efterföljande saneringsrapporten, som beställdes av Kustbevakningen, visade att halterna låg över Naturvårdsverkets riktlinjer.

Trots det har inga åtgärder ännu vidtagits för att sanera marken på Stumholmen. Varken från Karlskrona kommun eller Kustbevakningen. Några nya mätningar av giftvärdena i marken har inte heller gjorts.

Tycker du att marken utanför huvudkontoret bör saneras även om rapporten visar att det inte finns några giftiga ämnen i lokalerna?

– Det tänker jag inte uttala mig om. Det är upp till de ansvariga att besluta om.

Vad säger du till de anställda som trots rapportens resultat är oroliga för de cancerframkallande ämnen som finns i marken?

– Jag upplever att man tagit emot rapporten på ett bra sätt och att det inte finns någon oro bland vår personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftlarmet på Stumholmen

Mer i ämnet