Foto: André Kvist/SVT

Första provsvaren: Inget gift i lokalerna

Uppdaterad
Publicerad

Det är normala värden i Kustbevakningens kontorslokaler på Stumholmen. Det visar de första mätningarna som Sweco har genomfört.

I september uppdagades det att det fanns giftiga ämnen i marken vid Kustbevakningens huvudkontor på Stumholmen. En saneringsrapport visade att marken innehåller förhöjda halter av PAH:er.

Därefter har det begärts att genomföra mätningar av Kustbevakningens kontorslokaler, som ligger intill den förgiftade marken. Sweco har gjort mätningar under ungefär fem veckor.

Giftlarmet på Stumholmen

Den första delrapporten visar att det är normala värden i lokalerna.

– Sweco har bland annat tagit dammprover och sporprover. Och svaren från de mätningarna visar att det inte är några onormala värden i lokalerna, säger Helene Frykler, personaldirektör på Kustbevakningen.

Ska genomföras fler mätningar

För att vara helt säker på resultatet, kommer lokalerna utredas ytterligare.

– Vi har begärt att det ska göras fler mätningar, för vi kan ju inte hundraprocentigt garantera att det inte finns onormala värden i lokalerna, säger Helene Frykler.

Hur har personalen tagit emot resultatet från de första mätningarna?

– De jag har pratat med är lättade över det första beskedet, säger hon.

Ett slutgiltigt svar från mätningarna förväntas komma i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftlarmet på Stumholmen

Mer i ämnet