Monument från när Kustbevakningen välkomnades till Karlskrona 1987. ”Samverkan ger styrka” står det skrivet. Foto: André Kvist/SVT

Hela Stumholmen kan vara förgiftad

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Blekinges avslöjande om giftiga ämnen i marken på Stumholmen vill verksamma på ön att området ska saneras. De tror att det kan vara så illa att verksamheter måste stänga.

Under tisdagen uppdagades att det finns giftiga ämnen i marken vid Kustbevakningens huvudkontor på Stumholmen. Men föroreningarna kan vara värre än befarat.

– Vi grävde ju på ett mycket begränsat området och det kan finnas den här typen av föroreningar på många fler ställen. Frågan kan vara mycket större än våra provhål, sade Styrbjörn Bjarke, senior rådgivare på Kustbevakningen.

Giftlarmet på Stumholmen

Öns verksamma skeptiska mot marken

Stumholmen var fram till 1993 i militärens ägo. Där fanns bland annat förråd och skjutbana. Soldater fick även träna brandsläckningsarbete på området.

Nu finns det misstankar att föroreningarna inte är begränsade till ett enskilt fall.

– Det skulle vara fullt möjligt att det finns överallt. Byggnaden är från 1786 så man använde ju andra ämnen då och sen har man förändrat byggnadens användningsområde. Det är klart man kan ha byggt in saker som annars inte hade funnits där, säger Nils ”Nisse” Göransson, lärare på Litorinas Båtbyggarlinje.

Han och hans båtbyggarkamrater huserar i ett K-märkt hus några tiotals meter från var man hittade cancerframkallande gifter. Nils Göransson anser att öns mark bör testas och saneras.

– Det är klart att man ska sanera, men frågan är om det är möjligt. Det kanske inte är möjligt att sanera det som finns med tanke på kostnaden. Man kanske får stänga verksamheterna här ute eller ändra verksamhetsområde, säger han.

Misstänkt förorenat området

Sedan tidigare är kommunen och myndigheter medvetna om att Stumholmen är ett riskområde.

– Hela Stumholmen är utpekat som ett misstänkt förorenat område. Med tanke på den verksamhet som har varit där innan, säger Magnus Lindoffsson, miljöchef Karlskrona kommun.

På länsstyrelsen är de medvetna om att marken inte håller en god standard.

– Det är troligt att det finns en del i marken på grund av vilken verksamhet som bedrivits där. Vidare analyser måste göras, säger Carl Johan Bernelid, avdelningschef tillsyn och prövning.

Prioriteras inte av kommunen

Men i nuläget finns det inga planer på att göra vidare jordtester. Inte heller prioriterar kommunen ärendet gällande dieselläckaget. Händelsen som föranledde upptäckten av giftiga ämnen.

– Inte i dagsläget, man har ju gjort saneringen och skickat in slutrapport. Vi har ett ganska högt tryck på stora områden och då måste vi välja att prioritera. Just nu har vi inte resurser att titta på det här ärendet, säger Magnus Lindoffsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftlarmet på Stumholmen

Mer i ämnet