Kustbevakningens huvudkontor på Stumholmen i Karlskrona. Foto: André Kvist/SVT

Efter giftlarmen – så ska lokalerna utredas

Uppdaterad
Publicerad

Konsultföretaget Sweco har nu lagt fram en handlingsplan för hur arbetsmiljön på Kustbevakningens lokaler på Stumholmen ska utredas. I fyra veckor ska ett stort antal mätningar göras i lokalerna.

Efter SVT Nyheter Blekinges avslöjande om att giftiga ämnen i marken upptäckts och att flera anställda hos Kustbevakningen blivit sjuka så ska lokalerna nu utredas.

Nu har konsultbolaget Sweco lagt fram en handlingplan som innebär flera olika typer av mätningar som ska inledas i vecka 38 och bedöms pågå i cirka fyra veckor.

– Urvalet av mätningar baseras inte på några specifika misstankar från arbetsgivarens sida, utan det är standardmätningar som görs vid undersökningar av lokaler, säger personal- och ekonomidirektör Helene Frykler vid Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Dessa mätningar ska ske

Termiskt klimat

Temperatur och relativ luftfuktighet registreras kontinuerligt i utvalda rum i lokalerna på Stumholmen

Koldioxidmätning

Koldioxidhalten mäts på samma platser som det termiska klimatet

Mätnings av formaldehyd och lättflyktiga organiska föreningar

Rumsluften kommer mätas i cirka 7-10 dagar av en mätsond. Förhoppningen är se om det finns något misstänkt i byggnadsmaterial

Mikrobiologiskt material

Provtagning för att upptäcka mikrobiologiska sporer samt prov på byggnadsmaterial

Ytterligare mätningar på vattenkvalitet, elektromagnetiska fält och luftmätning inomhus och utomhus kan bli aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftlarmet på Stumholmen

Mer i ämnet