Allt fler sjuksköterskor lämnar IVA. Foto: SVT

Fortsatt sköterskeflykt i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Personalbekymren på intensivvårdsavdelningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona fortsätter. Ytterligare tio sjuksköterskor har lämnat.

Den nationella bristen på sjuksköterskor är påtaglig på många sjukhus. Inte minst på intensivvårdsavdelningen i Karlskrona.

I september berättade SVT Nyheter att åtta anställda hade lämnat. Specialistsjuksköterska Marie Sellberg på IVA sa då: ”Jag tror att det kommer att var ytterligare några till som kommer att sluta”.

Och hon hade helt rätt.

Flykt från IVA

Anestesiklinikens verksamhetschef Birgitta Friberg kan inte bekräfta exakt hur många som har lämnat men hon är märkbart orolig.

– Situationen är faktiskt värre idag än den var tidigare. För det är fortfarande många IVA-sjuksköterskor som väljer andra tjänster, säger hon.

Sjuksköterskorna på IVA är specialiserade och har genomgått utförlig utbildning för att arbeta som specialistsjuksköterska. Nu tar man steg för att få in fler specialistsjuksköterskor till IVA genom att erbjuda utbildning.

Men dessa kommer inte att bli klara förrän om något år. Den kortsiktiga lösningen är därför att gå via bemanningsföretag.

– Redan i höstas, när vi visste att personalläget var så allvarligt som det var, så visste vi att vi var tvungna att anlita hyrföretag, säger Birgitta Friberg.

Tuffa arbetstider och hård miljö

Även om många av dem som har slutat på IVA är kvar inom yrket så visar det på att något inte står rätt till på avdelningen. En av anledningarna tros vara en allt högre arbetsbelastning.

– Det är olika skäl man anger, en del vill jobba dagtid, man är trött på att jobba skift. Andra anger att det är för tufft helt enkelt under de premisserna vi har, säger Marie-Louise König, specialistsjuksköterska som har jobbat närmare tjugo år på IVA.

Den nya metoden, sedan 2010, att personalen har en övertidsfunktion istället för ett stand-by baserat läge faller inte gott i sköterskornas tycke.

I ren protest mot arbetsmiljön så beslutade 24 IVA-sjuksköterskor vid Kristianstads sjukhus på tisdagen att säga upp sig.

– Jag är inte särskilt förvånad att dessa protester dyker upp, förstår jag det rätt så handlar det om arbetstid, säger Fredrik Wallin, vice ordförande för Vårdförbundet.

– Jag har varit här i nästan tjugo år och jag vill inte förlora fler, säger Marie-Louise König

Oro inför sommaren

Sjukhus står under än större tryck under sommaren då avdelningar stängs och antalet vårdplatser minskar. I nuläget så kommer intensivvårdsavdelningen att vara öppen som vanligt men personal saknas trots att man tar in sjuksköterskor från Karlshamn.

– Den personal som arbetar på vår uppvakningsavdelning i Karlshamn kommer nu att arbeta i Karlskrona, säger Birgitta Friberg.

Varje pass saknar minst en sjuksköterska, 25 procent av personalen behöver alltså rekryteras till sommaren.

– Man blir både orolig och bekymrad för hur det ska bli, säger Fredrik Wallin.

– Jag är väldigt orolig inför framtiden, för vi har haft svårt under sista året att rekrytera, säger Birgitta Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.