Länsstyrelsen tar bland annat över miljötillsynen på ABB. Foto: SVT

Kommunen förlorar miljötillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun förlorar nu miljötillsynen på flera av de stora företagen, bland anda ABB och Karlskronavarvet.

Länsstyrelsen nu bestämt sig – de kommer att återkalla Karlskrona kommuns miljötillsyn på flera av de största företagen.

– Beslutet ska skrivas under av länsrådet i dag. Och vi kommer att maila ut beslutet till kommunen omedelbart, säger Carl Johan Bernelid, som är chef för tillsyn och prövning på Länsstyrelsen.

Återkallandet gäller miljötillsynen på ABB, Karlskrona Baltic Port, Handelshamnen, Verköhamnen, Mältans Kraftvärmeverk och SAAB Kockums varv.

Misskött uppdraget

I mars berättade vi om hur Länsstyrelsen hotade kommunen att ta över miljötillsynen, då de ansåg att kommunen misskött sitt uppdrag under flera års tid.

Framför allt handlade missnöjet om att kommunens miljöinspektörer under flera år och i många fall inte ens varit på plats på företagen för att utföra den miljötillsyn man är satt till att göra. Kommunen har också saknat tillsynsplaner och andra relevanta dokument.

Länsstyrelsen gav då Karlskrona kommun en dryg månad på sig att bemöta kritiken, innan ett slutgiltigt beslut skulle fattas. Kommunen önskade dock längre svarstid vilket beviljades av länsstyrelsen.

Gäller från 1 juli

När Länsstyrelsen nu fått in kommunens bemötande är de fortfarande inte nöjda – och beslutar nu alltså att återkalla miljötillsynen på ABB, Karlskrona Baltic Port, Handelshamnen, Verköhamnen, Mältans Kraftvärmeverk och Karlskrona Varvet.

– Vi kommer att avvakta med att återkalla ytterliga till dess att vi vet vad som gäller med de ökade resurser som föreslås. Grunden för beslutet är det vi såg vid inspektionen i höstas, de dokument som vi tagit del av och kommunens svar på kommuniceringen, säger Länsstyrelsens Carl Johan Bernelid.

Länsstyrelsen tar över tillsynen från den 1 juli.

Kommunens svar på kritiken

Från kommunens sida slår man återigen ifrån sig kritiken. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Larsson (C) säger att han tycker att Länsstyrelsens åtgärder är orättvisa.

– Jag tycker inte att det är rättvist. Vi har gjort stora förbättringsåtgärder i arbetet. Vi känner oss oroliga för att Länsstyrelsen inte har de resurser som krävs för att sköta det själva, säger han.

Karlskrona kommuns miljöchef Magnus Lindoffsson är även han besviken över Länsstyrelsens agerande.

– Det har funnits brister, men vi har genomgått ett stort förbättringsarbete så det är synd att det här kommer nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.