Foto: SVT

Kritik mot ex-militärs uttalande om vindkraftspark i Hanöbukten

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftsparken i Hanöbukten fortsätter att engagera. Nu uttalar sig Sveriges marina akademie som menar att det kommer det bli förödande för marinens övningsverksamhet om parken byggs.

I början av december presenterade den högt uppsatte ex-militären Bo Wranker en rapport, på uppdrag av vindkraftsbolaget Blekinge Offshore som förklarade hur den planerade vindkraftsparken i Hanöbukten skulle kunna påverka militära och säkerhetspolitiska intressen. Det lyftes då flera lösningar på de problem som Försvarsmakten tidigare har målat upp.

Nu har Sveriges marina akademi, Kungliga Örlogsmannasällskapet, uttalat sig och menar att vindkraftsparken kommer ha stor påverkan på marinens övningsmöjligheter. Bo Rask, akademiens sekreterare, säger att nästan 40 till 50 procent av marinens övningsområde kommer att påverkas.

– Det skulle göra att man inte kan skjuta artilleri åt väster och då måste man skjuta åt öster eller söder istället. Men söderut går ju sjötrafikstråket och det betyder att man hela tiden måste jaga hål mellan fartygen då man kan tänkas skjuta. Då kan det gå flera timmar innan man kan öva, säger Bo Rask.

”Går inte att utesluta krig”

Bo Rask menar att det också finns risk att marinen måste flytta på sig till exempelvis norr om Öland eller utanför Stockholm. Ett annat skäl till varför han inte tycker att vindkraftsparken ska placeras i Hanöbukten är på grund av att det säkerhetspolitiska läget har förändrats.

– Det går inte att utesluta att Östersjön och Sverige hamnar i krig och att ha parken där då vore förödande, säger Bo Rask.

En av de punkter som Bo Wranker presenterade i början av december var att eftersom det byggs mycket liknande infrastruktur i andra delar av Östersjön menar han att det till och med kan vara bra att marinen får öva på att navigera i den miljön.

Vad säger du om det argumentet?

– Jag tycker att det är nonsens. Klart att det växer upp vindkraftsparker till havs och det är en viktig miljövänlig energikälla men i detta fall finns det två skäl som talar emot och vill man ha en park i Sydsverige man kan gå till andra sidan vid Skälderviken till exempel, säger Bo Rask.

Kungliga Örlogsmannasällskapet har nu skickat sitt uttalande till regeringen som ska besluta i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.