Sjuksköterskan Ann-Sofi Forsell säger att hon får hålla samtal med patienter i korridoren. Foto: SVT Blekinge

Får hålla hemliga samtal – i korridoren

Uppdaterad
Publicerad

Beroendemottagningens trånga lokaler hotar patientsekretessen när känsliga samtal får hållas i korridoren. Men ansvariga politiker vill ändå inte lova mer pengar till den hårt pressade verksamheten.

Det är tillfälligt stopp för nya patienter på beroendemottagningen i Blekinge som ökat antalet besök de senaste åren från några hundra – till över fyra tusen. Det är inte längre bara vårdtagare med opiatberoende som kommer hit, de senaste åren har antalet medicinberoende patienter ökat kraftigt. Och varken personal eller lokaler räcker till.

– Det händer att jag får hålla samtal med patienter bakom dörren i korridoren samtidigt som någon står en meter ifrån och kopierar papper. Det är en ohållbar situation, säger sjuksköterskan Ann-Sofi Forsell.

Sex miljoner extra behövs

Förra året begärde beroendemottagningen fyra miljoner kronor extra av landstingsfullmäktige för att klara verksamheten.

Men några pengar blev det inte.

– Vi tvingas att göra andra prioriteringar, säger landstingsrådet Christel Friskopp (S).

I år behövs sex extra miljoner – och en mer än fördubblad personalstyrka.

– Behoven ökar hela tiden. Och det är inte okej att kompromissa med patientsekretessen, säger verksamhetschefen Mari Söderström.

Lovar inte stöd

Men Christel Friskopp vågar inte lova några pengar, trots att missbrukare i behov av vård och stöd nu riskerar att stängas ute från mottagningens insatser.

– Men det är en fråga vi tar med oss i budgetarbetet. Vi är medvetna om trångboddheten och att det behövs personalförstärkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.