Foto: Erik Alfredsson/SVT

58-åringen: ”Visade bara ett gömställe”

Uppdaterad
Publicerad

När polisen slog till i skogarna i Olofström hittades 1,2 kilo amfetamin i en försluten låda nergrävd i marken.

I dag hålls den tredje rättegångsdagen i den stora amfetaminhärvan. Av de 14 åtalade finns bland annat 58-åringen från Olofström som misstänks för grovt narkotikabrott.

Det är han som misstänks ha köpt 1,2 kilo amfetamin i slutet av februari av den polska huvudmannen. Knarket gömdes sedan ute i skogen.

Amfetaminhärva i Blekinge

Under dagens sittning i rätten tas den andra, tredje och fjärde av totalt 13 åtalspunkter upp.

I dag handlar det framför allt om grovt narkotikabrott, men i samband med fyndet i skogen har även tre personer gjort sig misstänkta för medhjälp till grovt narkotikabrott, narkotikabrott samt ringa narkotikabrott.

Hjälpte till att hitta gömställe

Under rättegången framkommer att den 58-årige Olofströmsbon erkänner narkotikabrott, men bara av normalgraden.

–Min klient hade ett aktivt missbruk vid tiden, och fick besök av en stressad person som skulle åka utomlands. Den här personen frågar min klient om han kände till något bra gömställe i området, säger Per Swahn, den 58-årige mannens försvarsadvokat, i tingsrätten.

Enligt 58-åringen själv har han då visat honom ett gömställe och tror att han ska få mellan 50-100 gram amfetamin som tack. Han menar att han själv inte vet hur mycket som göms vid tillfället, då han inte var med då.

– Några dagar senare åker han till gömstället och hämtar 149 gram amfetamin, då han inte kände att han kunde vänta längre, säger Per Swahn.

Samma dag grips 58-åringen, den polska medborgaren, samt en 59-årig man från Karlskrona av polis i närheten av narkotikagömman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amfetaminhärva i Blekinge

Mer i ämnet