Frågan om städpersonalen ska ta över all städning beräknas vara löst innan årets slut. Foto: SVT Blekinge

Städfrågan inte löst trots att den kan stoppa smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Trots påstötningar av revisionen är frågan om att låta städpersonalen ta över hela städningen inte löst utan utreds fortfarande.

En av åtgärderna som kan minska smittspridning av bakterier på sjukhus är en bra städning. En rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att de landsting som har en hög andel vårdrelaterade infektioner också har en sämre städning.

Vården ska enligt patientsäkerhetslagen undvika vårdskador. Ändå är frågan om städningen inte löst på Blekingesjukhuset.

–  Det tar tid eftersom vi behöver göra en hel del nyanställningar, så det finns en ekonomi i frågan. Sen måste vi ha en god dialog med personalen ute på vårdavdelningarna, säger Per Johansson, chef för landstingsservice.

Löst innan årets

Städningen närmast patienterna utförs fortfarande av vårdpersonalen och inte städpersonalen. Den så kallade smittstädningen sköts också delvis av vårdpersonalen, när städpersonalen inte hinner med.

Revisorerna som har granskat städningen på Blekingsjukhuset har påtalat för landstingspolitikerna att städningen bör tas över att städpersonalen. Den lösningen håller även städerskorna med om.

–  Personalen på vårdavdelningarna har inte tid att städa. De ska ta hand om patienterna, vilket de är bra på. Och vi städerskor som är bra på att städa kan få göra det, säger Joanna Nilsson, städerska på Blekingesjukhuset.

Frågan om städpersonalen ska ta över all städning beräknas vara löst innan årets slut.

Så här städas bakterierna bort

Använd skyddskläder som handskar, förkläde och munskydd

Städa med Allrent, Virkon eller Klorin samt Ytdesinfektion

Använd alltid engångsmaterial. Nytt material till varje moment.

Plocka ihop sopor och tvätt inne på patientens rum för att undvika fortsatt smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.