Vägrar lämna ut listan på sökande

Uppdaterad
Publicerad

Vilka som söker jobbet som vd för kommunala bolaget Olofströms Kraft hålls hemligt.

Ordförande Lars-Göran Karlsson (S) räds inte en eventuell polisanmälan.

Olofströms kraft gör precis på samma sätt som Sölvesborgshem hanterade sin vd-rekrytering på i fjol. Med hjälp en extern konsult håller bolaget de sökande hemliga.

– Jag kan inte lämna ut några papper på vilka som sökt tjänsten för jag har inga papper, säger ordförande Lars-Göran Karlsson.

Skälet som uppges är att slippa byskvaller.

– Det är en liten by och vi ville inte att det skulle börja pratas en massa, säger han.

Tjänstefel

I Sölvesborgshems fall vägrade dåvarande ordförande Per-Olov Larsen (S) att lämna ut namnen på de sökande till tjänsten. Motiveringen var att en privat firma skötte urvalet bland kandidaterna och att han därför hade inte insyn i processen.

Tingsrätten gjorde bedömningen att eftersom Sölvesborgshem är ett helägt kommunalt aktiebolag så ska det jämställas med en myndighet, som har skyldighet att lämna ut allmänna handlingar.

Konsekvenserna för Larsen blev hårda. Han åtalades och dömdes senare av Blekinge tingsrätt för tjänstefel, en dom som är överklagad.

Olofströms Krafts ordförande Lars-Göran Karlsson är medveten om vad Larsens agerande ledde till.

– Om det blir en polisanmälan får jag ta itu med det då. Det är smällar man får ta, säger han.

Kommunalrådet Sara Rudolfsson (S) gör en helt annan bedömning.

– Min bedömning är att det är fel. Är det frågan om ansökningar som ligger hos ett rekryteringsföretag så är generellt sett principen att man ska få ta del av dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.