Foto: TT/SVT

Fängelse för Carl Larsson-bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre man som haft ansvar för ekonomin i flera föreningar och företag i bland annat Sundborn, har nu fått sin dom. Mannen döms till 3,5 års fängelse och ska även betala åtskilliga miljoner i skadestånd.

Läs samtliga artiklar om bedrägerihärvan

Det var i slutet av oktober som härvan började nystas upp efter att oegentligheter uppdagats i ekonomin hos Carl-Larsson gården i Sundborn. Snart stod det klart att även en idrottsförening i Sundborn gjort en polisanmälan om ett misstänkt bedrägeri och det upptäcktes då att det rörde sig om samma bedragare som i fallet mot Carl Larsson-gården. Härvan växte ytterligare och mannen som nu dömts konstaterades till slut ha förskingrat över åtta miljoner kronor från bolag både i Sundborn och på andra håll i Dalarna.

Carl Larsson-bedrägeriet

Miljonskadestånd

Mannen åtalades för tre fall av grov trolöshet mot huvudman. Han erkände alla åtalspunkter under polisförhör. Falu tingsrätt dömer mannen till tre och ett halvt års fängelse. Han ska också betala skadestånd till sju av de nio olika företag och föreningar han förskingrat pengar från. Totalt ska mannen betala närmare 6,5 miljoner kronor. Den största delen av skadeståndet, drygt 3,2 miljoner kronor, ska betalas till Carl Larssons Släktförening.

Rätten: han borde ha vetat bättre

Enligt mannens försvarare, Per Råström, har den misstänkte 66-åringen använt pengarna till optionshandel. Han ska bland annat ha spekulerat i utländska värdepapper – vilket är något som Falu tingsrätt ifrågasätter utifrån mannens bakgrund och att han haft hand om ekonomin länge:

”Detta måste ses allvarligare än om en oinsatt samhällsmedborgare agerat utan motsvarande insikt”, skriver tingsrätten.

Fick dåliga råd – gång på gång

I tingsrättens bedöming tycker de inte heller att mannen har efterforskat tillräckligt om hur seriöst det bolag ”med oklart utländsk anknytning varit” innan 66-åringen fortsatte gå vidare i sina optionsaffärer, något de tycker han borde ha gjort – speciellt med tanke på att mannen gång på gång litat på firmans dåliga råd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Larsson-bedrägeriet

Mer i ämnet