Akut personalbrist på barn- och ungdomspsykiatrin i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen tvingas att tillfälligt slå ihop avdelningen i Ludvika med Borlänge för att klara av situationen.

Fler nyheter hittar du på vår hemsida. Och följ oss gärna på Facebook.

Det är flera föräldrar som har kontaktat oss på SVT Nyheter Dalarna och berättar om problem med långa väntetider och att man inte får den hjälp man behöver på barn- och ungdomspsykiatrin i Ludvika.

Dalarna – Psykiatrin i länet

– Det största problemet är att det inte händer någonting. Vi kom dit och vi blev uppsatta på lista, men vi fick ingen tid och vi fick inte veta hur länge vi skulle få vänta. Tiden gick och problemen stegrade och när jag tar kontakt med dem så kommer jag bara till receptionen. Jag kommer aldrig längre. Så har jag hållit på nu i snart sex månader. Jag får ingen kontakt, säger en mamma som har hört av sig till SVT Nyheter Dalarna.

Saknas på alla orter

Avdelningen i Ludvika är en av fem öppenvårdsmottagningar inom barn- och ungdomspsykiatrin i länet och det saknas personal på alla orter.

I Ludvika saknas två psykologer, en sjuksköterska och en kurator.

För att klara av situationen i Ludvika slår man nu tillfälligt ihop avdelningen med den som finns i Borlänge till och med i början av juni i år.

– Det beror dels på personal som har slutat, dels på svårigheter att rekrytera främst psykologer och sjuksköterskor. Jag tror att sammanslagningen kan göra att patienterna förhoppningsvis får en tid snabbare när man kan samordna insatserna, säger Anna Ståhlkloo, verksamhetschef Barn- och Ungdomspsykiatrin i Dalarna.

Ser över verksamheten

Ledningen ser nu över verksamheten för att säkerställa att man kan uppfylla vårdgarantin i framtiden.

– Vi håller på att se över hur vi ska organisera oss inom barn- och ungdomspsykiatrin i stort för att vi ska klara av vårat uppdrag. Sammanslagningen vi gör nu är för att säkerställa att vi kan erbjuda en god vård, säger Anna Ståhlkloo.

”Maria” som vi kallar föräldern i reportaget känner att vården kommer ännu längre bort när man nu slår ihop avdelningen i Ludvika med Borlänge och hon försöker nu få ut sina barns journaler för att söka vård på ett annat landsting.

– Jag tror inte vi kommer att få hjälp här på hemmaplan. Man ser att barnen far illa utav att inte bli förstådda, men vi får ingen hjälp. Det är grymt, det är horribelt, säger ”Maria”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Psykiatrin i länet

Mer i ämnet