Foto: Montage/SVT

Åtta års fängelse för dråp

Uppdaterad
Publicerad

Falu tingsrätt dömer 23-åring till fängelse för dråp.

Det var den 23 juli som en man hittades död i centrala Borlänge.  Den döde mannen misstogs först för att vara en berusad person. När polis kom till platsen visade det sig att mannen hade dödats. Senare samma dag  kunde polisen gripa en då 22-årig man misstänkt för dådet. En vecka senare häktades han misstänkt för mord.

Yrkade på mord

Under rättegången yrkade åklagaren på 14 års fängelse för mord samtidigt som 23-åringens advokat menade att han skulle gå helt fri. Nu har Falu tingsrätt dömt 23-åringen till åtta års fängelse för dråp.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Inte planerat

Mannen knivhögg offret fyra gånger i bröstkorgen varav ett hade dödlig utgång. Rätten anser att han hade rätt att försvara sig med våld då han känt sig hotad av 27-åringen, men att det inte går att försvara det ansenliga våldet med det.

Offret ska ha hotat 23-åringen strax innan dådet som inte anses ha planerats. Därför döms han för dråp istället för mord.

Kvinna frias

Den 26-åriga kvinnan som stod åtalad för skyddande av brottsling frias av tingsrätten. Enligt domen går det inte bevisa att hon kände till att 23-åringen hade dödat 27-åringen, trots att hon var på platsen vid tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Mer i ämnet