Foto: SVT

Knivdödade man i Borlänge – 23-åringens fängelsedom står fast

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Domstolen meddelar inget prövningstillstånd i fallet där en 23-årig man dödade en 27-åring förra sommaren i Borlänge. Därmed så fastställs hovrättens dom och 23-åringens fängelsestraff på sex år.

23-åringen dömdes för dråp i Falu tingsrätt, vilket även var en rubricering som hovrätten följde men där de valde att sänka fängelsestraffet från 8 år till sex års fängelse.

Men det var inte 23-åringen nöjd med, utan valde att överklaga domen till Högsta domstolen där hans advokat ville att åtalet i första hand skulle ogillas helt, alternativt bedömas vara ”mindre allvarligt”.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Menade inte att döda honom

23-åringen har menat i sina överklaganden till både hovrätten och Högsta domstolen att han inte menat döda 27-åringen förra sommaren, utan handlat i nödvärn när han mötte 27-åringen i bostadsområdet Hagalund och högg honom fyra gånger i bröstkorgen med en kniv, innan han senare flydde platsen.

Men de omständigheterna är inget som HD tar i beaktan.

”Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver HD i sitt uttlåtande och fastställer hovrättens dom som betyder att 23-åringen alltså får sex års fängelse för dråp.

MISSA INTE: Få dina lokala nyheter direkt i mobilen – ladda ner SVT Nyheters app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Mer i ämnet