Foto: SVT

Dömd 23-åring vill bli friad från dråp

Publicerad

Det var under förra sommaren som en 23-åring högg ihjäl en 27-årig man i centrala Borlänge. Han dömdes senare för dråp, vilket även fastställdes i hovrätten, men nu har han överklagat domen till Högsta domstolen.

I slutet på mars i år föll domen mot 23-åringen och där hovrätten sänkte tingsrättens dom från åtta år till sex års fängelse.

Anledningen till det var att hovrätten följde 23-åringens linje om att han själv trodde att offret skulle attackera honom och därför fruktat för sitt liv i samband med händelsen på Hagalund i Borlänge.  Det ska ha varit varför han högg offret i bröstet fyra gånger med en kniv.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Menade inte att döda

Och det är just ifrån de omständigheterna i överklagan till Högsta domstolen, som försvararen menat på att 23-åringen inte menat att döda den 27-årige mannen.

I första hand yrkar försvararen på att åtalet ska ogillas i sin helhet, alternativt bedömas vara ”mindre allvarligt” och att ”straffet sätts ned därefter”. Det är dock fortfarande oklart om Högsta domstolen kommer meddela prövningstillstånd i målet eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Mer i ämnet