Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ska det bli ny konstgräsplan och det är en av två stora byggen som nu startat i området tack vare arvspengar. Hör föreningarna berätta om den nya skatebparken och konstgräsplanen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Storsatsning på ungdomsidrott efter miljonregn över Malung-Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett miljonregn över Malung-Sälen blir det nu en storsatsning på ungdomsidrott.

Två helt nya anläggningar byggs tack vare bidrag från Allmänna arvsfonden.

– Det är smått overkligt, säger Björn Källén ordförande i Sälens skateboardförening.

På kort tid har Allmänna arvsfonden delat ut två stora bidrag till bygget av två nya idrottsanläggningar i norra delen av kommunen.

En skateboardpark i Lima får fem miljoner kronor och en konstgräsplan och friidrottsanläggning i Sälen får sex miljoner kronor.

Parken kostar totalt sex miljoner kronor och konstgräsplanen kostar totalt 24 miljoner kronor.

Malung-Sälens kommun och Riksidrottsförbundet har bidragit med de resterande pengarna till bygget av skateboardparken i Lima och Transtrands Besparingsskog, Svenska fotbollförbudet, och Riksidrottsförbundet har skjutit till de extra miljonerna till bygget av planen i Sälen.

Bygget av anläggningarna har startat

Nu har båda byggena startat med omfattande grävarbeten på två håll och båda anläggningarna ska stå klara under året.

Det är ovanligt att Allmänna arvsfonden delar ut pengar till projekt i norra Dalarna.

Enligt Arvsfondens egen statistik så har innan de här satsningarna totalt endast fem projekt beviljats pengar i Malung-Sälens kommun och i Älvdalens kommun under de senaste 15 åren. Dalarna som helhet har fått bidrag till nära 70 projekt under samma tid.

Arvsfonden har som mål att satsa sina pengar på sådana här aktiviteter för barn och unga.

– Sex miljoner för oss betyder att vi kunde börja projektet. Fantastiskt att arvsfondspengarna går till fina ändamål, säger Lars Habing sportchef vid Sälens IF som står bakom bygget av konstgräsplanen.

”Stor satsning på liten bygd”

– För en liten bygd som Lima och Sälen är det här stort, säger Björn Källén från skateboardföreningen som bygger skateboardparken i Lima.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.