Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med och se när myggbekämparen Jan Lundström tar prover i Färnebofjärden: ”Timingen är avgörande – vi måste vara snabba i starten” Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Följ med på myggjakt vid Nedre Dalälven – experten: ”Fruktansvärt mycket larver”

Publicerad

Hur vet man när det är dags att börja bekämpa stickmyggorna som år efter år plågar invånarna vid nedre Dalälven?

Det visar myggexperten Jan Lundström vid Biologisk Myggkontroll.

Det här är årets viktigaste vecka för att minska mängden myggor vid Nedre Dalälven i sommar. Helst ska de som jobbar med bekämpningen hitta larverna de första 24 timmarna medan de fortfarande är genomskinliga.

Långt över gränsvärdet

Vid Tärnsjö i Färnebofjärden, som flyter in i Dalarna, Uppsala, Västmanland och Gävleborgs län, gjorde Jan Lundström fynd på upp till 600 stickmygglarver per liter sjövatten tidigare i veckan.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Det är långt över gränsvärdet för bekämpning som ligger på minst 5 larver per liter, men experten är ändå inte oroad för att de kommer igång för sent.

– Det är fortfarande kallt i vattnet, så det är inte så brådskande, säger han.

I videoklippet får du se hur jakten på larverna går till, och hur kort tidsspannet är för att få till en så effektiv myggbekämpning som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet