Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är en ständig myggkamp i byn Hyttön – i åtta års tid har invånarna försökt få till myggbekämpning. Nu har länsstyrelsen besökt byn. Foto: Olivia Olsson/SVT

Här kämpar byborna mot myggen – nekas bekämpning: ”Vi kanske borde flytta”

Uppdaterad
Publicerad

I det mygghärjade området Spjutholmen nära byn Hyttön har invånarna länge kämpat för att få myggbekämpning.

Länsstyrelsen har hela tiden sagt nej – och föreslår i stället en alternativ bekämpning. Betande kor och slåtter.

I ett tidigare inslag träffade SVT Nyheter Gävleborg Ulrica Johansson och Stina Persson i den mygginvaderade byn Hyttön. Då uttryckte de kritik mot att Länsstyrelsen inte dykt upp trots att de blivit inbjudna i åtta års tid.

– Vi har tänkt flera gånger att vi kanske borde flytta, så man slipper kampen om att få bekämpning mot myggen, säger Stina Persson, boende på Hyttön.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Men i tisdags kom länsstyrelsen på besök.

– Det var ett bra möte, vi hade en bra dialog och diskuterade situationen. Länsstyrelsen tar med sig deras upplevelser och diskuterar hemma om hur vi skall gå vidare med Naturvårdsverket, säger Anna Jansson.

”Vi förstår att det är jobbigt”

På frågan om varför det har tagit åtta år att ta sig ut svarar hon såhär:

– Det är ju tur att vi har träffats nu, jag och kollegan som var på platsen har inte nåtts av en sådan här inbjudan förut, men vi har inte heller hållit på med dessa frågor i åtta år, säger Anna Jansson, enhetschef.

Det är i naturreservatet Spjutholmen som byborna önskar bekämpning – en plats som beskrivs som kraftigt myggproducerande.

Alternativa myggbekämpningen: Betande kor

I stället för myggbekämpning med BTI har länsstyrelsen föreslagit en annan metod – betande kor och slåtter.

– Det finns ju studier som visar att slåtter och bete reducerar myggmängden, kanske inte på samma sätt som bekämpning med BTI. Men man ju behöver ju utvärdera sådana metoder i alla fall för att se vad de ger för effekt och kan ge för effekt, säger Anna Jansson.

Myggjägaren: ”Ren bluff”

Det är en bekämpningsmetod som kritiseras av byborna – och myggjägaren Jan O Lundström.

– Det är en ren bluff, det finns ingen fakta på att det skulle hjälpa. Det är konstigt att man kunnat hävda det i tio år, säger han.

detta är bekämpningsmedlet bti

När den akuta myggplågan blir alltför stor sprids det biologiska bekämpningsmedlet BTI med helikopter på de översvämmade områdena. BTI, Bacillus thuringiensis israelensis, är en bakterie i det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G. Den aktiva beståndsdelen är inte själva bakterien utan en proteinkristall som, när den kommer i basisk miljö (högt pH) i stickmygglarvernas magtarmkanal, skadar tarmen. Stickmyggornas larver äter proteinkristallerna, tarmen spricker och mygglarverna dör.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet