Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Persson menar att byborna liksom djuren drabbas hårt av myggen. Hästarna i byn Hyttön får myggmedel och täcks med myggtäcken samt mygghuvor. Foto: Olivia Olsson/SVT

Myggplåga i byn Hyttön – här får hästarna myggmedel

Uppdaterad
Publicerad

Myggbekämparna varnar för en ovanligt intensiv mygghöst – i byn Hyttön så är situationen olidlig. Där går det vissa dagar att inte vistas utomhus.

– Det är en stor psykisk stress att vi inte kan vara ute som alla andra i sommar, säger Ulrica Johansson, boende i Hyttön.

När SVT besöker grannarna Stina Persson och Ulrica Johansson i Hyttön är det blåsigt, men när det är vindstilla så duggar myggen tätt.

Stina och Ulrica vittnar om att vädret är avgörande för om de kan vara utomhus eller inte.

– Vi lever för de dagarna när de blåser, stormen Hans kan gärna få stanna kvar på Hyttön, vi är tacksamma för blåst och sol – för då håller myggen sig borta, säger Ulrica Johansson

Djuren drabbas hårt

Stina Persson och Ulrica Johansson har både kaniner, hästar och hundar som alla drabbas hårt av myggen.

– Hundarna skall ju gå ut och gå på kvällen och de får myggmedel. Ibland vill de inte gå ut på grund av myggen. Kaninerna har också myggnät, annars skulle jag inte ha hjärta att ha dem, säger Ulrica Johansson.

Släkt och vänner vill inte komma på besök

– Vi hade en vän på besök som blev så pass myggbiten så han fick åka till akuten. Det är tråkigt att de kanske inte kommer kunna hälsa på oss lika mycket längre, säger Stina Persson.

Stina och Ulrica uppger att de försökt bjuda in länsstyrelsen flera gånger då området nekats myggbekämpning.

– Jag kan tycka att myggbekämpning skall vara en ickefråga, lika väl som man skottar och plogar vägarna inne i städerna när det kommer snö, lika naturligt och självklart skulle bekämpning vid nedre Dalälven vara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.