Foto: SVT

Mordmisstänkt 23-åring kan ha psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

23-åringen som står som huvudmisstänkt för det mord som begicks i Borlänge i somras, ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det beslutades i rätten under måndagseftermiddagen.

Åklagaren har yrkat på 14 års fängelse för mord för den misstänkte, samtidigt som 23-åringens advokat menar att han ska gå helt fri. Det berättar åklagaren Gun-Britt Ström för SVT Nyheter Dalarna.

– Det är klart i ansvarsdelen och det finns övertygande bevisning mot mannen, säger hon.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Frågan om påföljd

Måndagen skulle egentligen ha varit den sista rättegångsdagen, men nu meddelar rätten att ytterligare en rättegångsdag kommer att hållas den 9 januari. Fram till dess kommer 23-åringen att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, vars resultat kommer att presenteras i rätten då.

– Jag har inget emot att en undersökning som göras. Det är tingsrätten som beslutade att en sådan skulle genomföras, då de vill se om det finns fängelseförbud att ta hänsyn till i påföljden, berättar åklagaren.

Handlat i nödvärn

23-åringen har tidigare nekat inblandning, men menar nu att han handlat i nödvärn då han stack kniven i en 27-årig man, som senare hittades död i centrala Borlänge.

Fortfarande häktad

I väntan på att utredningen ska genomföras, sitter 22-åringen fortfarande häktad. Datum för när domen kommer mot både 22-åringen och en annan kvinnan som står åtalad för att skyddande av brottsling meddelas alltså den 9 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Mer i ämnet