Daniel Runnvik och Robin Erlandsson fick diplom och blommor för sin hjälteinsats på nyårsafton. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Efter hjälteinsatsen: ”Det känns otroligt att vi räddat Anton”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Runnvik och Robin Erlandsson räddade fyraårige Anton från att drunkna på nyårsafton. Ny hyllas de av familjen och räddningstjänsten.

Det var på nyårsafton som fyraårige Anton lekte med en kompis ute på isen på Sundbornsån i Danholn när isen plötsligt brast. Kompisen försökte få upp Anton men lyckades inte.

Daniel Runnvik och Robin Erlandsson befann sig i närheten och såg vad som hänt. De sprang fram och fick upp pojken, som då var livlös.

Påbörjade hjärt- lungräddning

Räddarna påbörjade hjärt- lungräddning och fortsatte med det tills ambulans och räddningstjänst kom på plats. Pojken fördes till Falu lasarett där man fick igång pojkens andning och puls.

Antons tillstånd var till en början livshotande, men tillståndet förbättrades snabbt. Anton hade troligtvis drunknat om inte Daniel och Robin ingripit.

Daniel Runnvik och Robin Erlandsson fick diplom och blommor för sin hjälteinsats på nyårsafton. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Får diplom för insats

På tisdagen fick räddarna Daniel Runnvik och Robin Erlandsson bland annat blommor och diplom för sin hjälteinsats av Räddningstjänsten Dala-Mitt.

–  Det känns otroligt att vi räddat Anton, vi är glada att vi kunde hjärt- och lungräddning och att vi agerade snabbt, sa räddarna vid ceremonin.

Se ett längre reportage här – artikeln fortsätter under klippet:

Lång hyllning till ”kedjan” från brandman

sociala medier har en av de brandmän som var med vid olyckan skrivit om händelsen på nyår – och som berörde honom och hela räddningsstyrkan väldigt starkt.

”På nyårsafton 2016 kom det där larmet man absolut inte vill uppleva, men den dagen fick jag också uppleva något annat. Jag fick med egna ögon se hur enormt viktigt det är att man vågar ingripa. Att man som privatperson vågar bli den första länken av många i den där livräddande kedjan som jag själv i mitt yrke är en del av”.

Brandmannen skriver att allt egentligen började som en vanlig dag, trots att det var nyårsafton, men att allt förändrades vid 13-tiden när larmet om att Anton trillat genom isen kom in.

I inlägget hyllar brandmannen framför allt hela kedjan från Antons kompis som sa till Daniel och Robin, till SOS operatörer, ambulanssjukvårdare, brandmän och ett par poliser och personalen på falu lasarett.

”Jag vill rikta ett stort TACK till hela kedjan som bidrog till att året 2017 började lyckligt.  Till Robin och Daniel vill jag slutligen säga: Ni är fantastiska, vilken lycka för oss alla att det var ni som var på plats just där och då. Utan er otroliga hjälteinsats hade med stor sannolikhet året 2016 slutat i en tragedi för oss alla”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.