Emma och Lars Billbäck tar emot samtal om skadade djur varje dag.

Skadade vilda djur får vård

Uppdaterad
Publicerad

Emma och Lars Billbäck får samtal om skadade djur varje dag och ger dem vård i privat regi.

Till viltjouren i Rättvik kommer det samtal om skadade djur varje dag. Ibland ringer människor om råd, men ofta behöver djuren tas om hand och få vård och rehabilitering. Emma och Lars Billbäck har drivit viltjouren i fem år och den är en av tre viltjourer i Gävledalaområdet som drivs på heltid – den enda i privat regi. De övriga två är knutna till Järvzoo och Furuviksparken.

Bitvis tungt arbete

Både Emma och Lars har andra arbeten vid sidan av sitt stora intresse att vårda och rehabilitera skadade djur. Men vår och sommar tar verksamheten på viltjouren mycket tid. Och det är bitvis ett tungt arbete.

Fredagsfönster

– Man måste vakna på udda tider och mata djur. Och mycket tid går åt till att mocka skit. Bara att åka till veterinären med ett djur tar ett par timmar. Så man måste ha mycket tid och så går det en del pengar också, berättar Lars och Emma Billbäck på Rättviks viltjour.

Men det är också ett arbete som medför mycket positivt. Djur som rehabiliterats kan komma tillbaka till naturen igen. Och Emma och Lars kan sprida kunskap om djur och natur – bland annat genom att ta emot volontärer. Idag ska volontären Lina släppa ut en talgoxe som hon med paret Billbäcks hjälp fött upp sedan den liten.

– Det har varit upplevelse att få ha den sedan den var så liten och fått följa med under dess uppväxt och mata den och föda upp den till att den har blivit såpass stor att den klarar sig själv. Det har varit fantastiskt, säger Nina Peivert, som precis har börjat som volontär på viltjouren.

Annat förhållande till djur

På paret Billbäcks gård utanför Rättvik finns möjligheten att ta emot en mängd olika djur. Harpaltar och igelkottar samsas med småfåglar och stora rovfåglar.

– Det är ju väldigt intressant att komma nära de här djuren. Man får ett annat förhållande till de olika djurarterna som vi har haft. Varje gång vi är i kontakt med ett djur och en ny art, så får vi ny kunskap och lär oss mer om arten och dess behov, säger Lars Billbäck.

För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Anläggningen måste också vara knuten till en veterinär. Bland annat eftersom man behöver hjälp med exempelvis röntgen, eller att få recept utskrivna.

Råd till privatpersoner

Som privatperson får man bara hålla vilda djur i maximalt till 48 timmar enligt lagen. Emma och Lars ser därför utbildning och råd till allmänheten som en viktig del av deras verksamhet.

– Vi hjälper ofta till över telefon så att man kan ha djuret kvar i ett eller två dygn. Om man t ex har en fågel som krockat med ett fönster, så är det bäst att det djuret får lugn och ro på plats, istället för att skjutsa omkring det i en bil, förklarar Emma Billbäck.

Att avliva är också att hjälpa

När man arbetar med att ta hand om skadade vilda djur gäller det att vara realistisk. Ungefär hälften av alla djur som man tar in på viltjouren är så skadade att de måste avlivas. Men det är också viktigt att ha empati och behandla alla lika. Både människor och djur.

– Det som är viktigt för oss... vi tar hand om nästan allt vi får in och som vi bedömmer har en ”fair chance”. Eller också så avlivar vi det. Det är också en hjälp, säger Lars Billbäck.

De gör heller ingen åtskillnad på djuren de får in.

– Vi har haft tornfalkar och dylikt, men också talgoxar, stadsduvor och andra fåglar som inte är utrotningshotade. Och dom tar vi också gärna emot. För då är det en privatperson som engagerat sig, känt empati för djuret och kommer till oss för hjälp. Och det är viktigt att vi respekterar den empatin. Både för att det handlar om djur i allmänhet och som är värdefullt, men också för att de kan komma med andra utrotningshotade djur senare.

Tar alla på allvar

Att ta vara på folks engagemang och sprida kunskap om djur och natur är viktigt för Emma Billbäck.

– Det är viktigt att ta folk på allvar när de har problem. När barn har ringt till polisen för att de har hittat ett skadat djur, så kan vi guida och hjälpa till. Och sedan att hindra att folk försöker själva. För det går nästan alltid dåligt. Och det är ett lidande som man inte behöver utsätta djuren för.

Och Emma Billbäck avslutar: När man som barn och ungdom blir tagen på allvar och lyssnad på, så leder det till något gott.... man blir en bättre människa.

Information om hur man kan nå Sveriges viltjourer finns på Naturvårdsverkets webbsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsfönster

Mer i ämnet