Efter dödsfallen – så ska tillnyktringen bli säkrare i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu föreslås att påverkade personer ska nyktra till på akuten istället för i en cell i polishuset.

Varje år avlider personer i samband med att tillbringat tid i polisens arrest.

För att öka säkerheten för de omhändertagna tillsattes arbetsgrupper 2014 över hela landet. Personal från polis, socialtjänst och landstinget har sedan dess jobbat med att ta fram förbättringsförslag. I Dalarna är det tillnyktringsenheter som är det främsta förslaget.

Dalarna – Arrestdöd

– Vi vill få till platser på akuten i Falun och Mora dit de omhändertagna kan köras för att de behöver medicinsk övervakning, säger Malin Engholm, som är projektledare för LOB-projektet.

Istället för att låsas in i en cell i polishuset så borde tillnyktringen ske i närheten av vården, vid Mora- och Falu lasarett.

– Vi vill tillsammans med landstinget få till platser på akuten där de omhändertagna kan köras för att de behöver medicinsk övervakning, säger projektledare Malin Engholm

Varför är det viktigt med tillnyktringsenheter?

– Det är inte alltid vi får fram vad de är berusade av vilket gör att tillnyktringsplatser säkrar personen bakom varje ärende. De får personal som tittar till dem hela tiden, säger Malin Engholm.

Sedan projektstarten 2014 så har tre personer avlidit i samband med att de låsts in i arresten i Borlänge och en person har dött i avestaarresten. Trots personalens rutin att titta till de omhändertagna var femtonde minut. Hur är det möjligt?

– Ja det frågar vi oss också och det har ju utretts om vi har brustit i något sammanhang och det har man inte gjort, säger Stefan Dangardt pressansvarig på Dalapolisen.

Hur positiv är du till de nya förslaget?

– Jag hoppas verkligen att det blir av med tillnyktringsenheter. Att man sätter igång och finansierar och inrättar lämpliga lokaler för det här, säger Stefan Dangardt.

LOB – Lagen om omhändertagande av berusade personer

  • Sedan 2014 har fyra personer avlidit i samband med sin arrestvistelse
  • Varje år omhändertas 1800-2000 personer i Dalarna enligt LOB
  • Ett omhändertagande enligt LOB får vara i max 8 timmar
  • 2014 startade LOB-projektet som 2016 ska presentera förbättringsförslag för det omhändertagna.
  • 35 miljoner har regeringen satt av för LOB projektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Arrestdöd

Mer i ämnet