Elever ledsna över nedläggningsförslag

Uppdaterad
Publicerad

Säters enda gymnasieskola kommer troligtvis att läggas ned senast 2017. Något som väcker reaktioner hos både elever och personal.

Det var under torsdagen som beskedet kom om en trolig nedläggning. Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som lagt fram det som förslag och beslut kan fattas tidigast den 8 juni.

– Det är ju en bra skola så det är tråkigt att de ska lägga ner den, säger Felicia Jansson som går i årskurs två på natur.

Dalarna – Dahlandergymnasiet

Gymnasiedelen på Dahlanders kunskapscentrum har tappat elever. Det var bara 16 elever som hade Dahlandergymnasiet som förstaval inför den kommande terminen.

– Större orter har en viss dragningskraft. Det kan man se på andra håll i landet också, att mindre kommuner som ligger nära en stor ort har svårare att behålla elever på hemmaplanet när de börjar komma upp i gymnasieåldern, förklarar rektorn Gunnar Johansson.

Hasse Lundberg som är lärare på skolan tycker att det är dags för Säters kommun att ställa om sig.

– Elever som försvinner från en kommun i den åldern kanske inte kommer tillbaka hellre, det kan ju bli svårt att behålla invånare.

Planen är att nuvarande elever ska kunna gå klart gymnasiet på skolan och extra studieyrkesvägledare kommer att finnas som stöd. Samtal kommer också att hållas med personalen om hur deras anställning kan tryggas så att de blir kvar.

– Chansen finns att lärare kommer sluta för att de kommer förlora sina jobb. Det är redan väldigt små grupper för att vi inte har så mycket lärare, berättar Willam Kruse som går sitt andra år på skolan.

Enligt rektorn, Gunnar Johansson, så kommer skolan att se till att eleverna får en utbildning även om lärare skulle lämna skolan.

– Antingen hos oss, det är ju huvudmålet. Kalra vi inte det så måste vi garantera dom att de får avsluta utbildningen hos någon annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dahlandergymnasiet

Mer i ämnet