Strax före midnatt kom de första åkarna fram i mål – norska Team Santander, med Jörgen Aukland och Martin Andersen, med en tid på 03:52:56, Foto: SVT

Norrmän först i mål i första Nattvasan

Uppdaterad
Publicerad

Klockan åtta på fredagskvällen startade den allra första Nattvasan. Ett lopp som precis som vanliga Vasaloppet börjar i Berga by i Sälen och slutar i Mora, men som körs i mörker med pannlampa och i tvåmannalag. Strax före midnatt kom de första åkarna i mål, och det blev ett par norrmän som var först framme i Mora.

I skenet av marschaller släpptes 1600 personer fördelade på 800 lag iväg från starten i Sälen och den nio mil långa färden ner mot Mora. Deltagarna kommer från hela landet och från 24 olika nationer.

– Man är lite rädd för hur mörkt det ska vara där ute, sa Jannike Sondahl från Stockholm innan start. 

Dalarna – Vasaloppet 2017

Vasaloppsvinnare och enduromästare

Bland de mer namnkunniga åkarna hittar vi bland annat Jörgen Aukland, tvåfaldig vasaloppsvinnare och Staffan Larsson, vasaloppsvinnare 1999.

Det finns även många kända namn som inte är vasaloppsåkare på startlinjen. Till exempel kommer den sjufaldige världsmästaren i enduro och trean i Mästarnas Mästare – Anders Eriksson att köra och likaså Lassi Karonen, olympisk roddare med en sjätteplats i OS i Peking 2008 som främsta merit.

– Det sägs ju att det är ett motionslopp, men när man väl står där och har nummerlapp på sig så kommer det nog bli lite tävling, sa Lassi Karonen innan han ställde sig på startlinjen.

Norsk ”seger”

Strax före midnatt kom så också de första åkarna fram i mål – och det blev norska Team Santander, med Jörgen Aukland och Martin Andersen, med en tid på 03:52:56, som ”segrade”. Nattvasan är nämligen ingen officiell tävling, utan klassas som ett motionslopp.

– Det var en otroligt god stämning med facklor och massa människor, så det var en otroligt fin upplevelse, säger Aukland till SVT Nyheter Dalarnas reporter på plats strax efter målgången.

Svenskar trea

Bara arton sekunder efter norrmännen kom det franska paret La Transjurassienne, bestående av Didier Roy och Clément Mailler, med en tid på 03:53:14.

De bästa svenskarna tog sig sedan in på tredje plats, med Team GT:s Daniel Nordebo och Simon Hallström, på tiden 03:56:19.

Tar med egen dryck och mat

Det fanns bara en kontroll där skidåkarna kan få dryck och energi utmed sträckan. Övrig vätska och mat måste åkarna ha med sig själva.

Laget åker tillsammans av säkerhetsskäl och ska inte ha längre avstånd än att de håller uppsikt över varandra. Vid målgång får laget ha ett avstånd på max 20 sekunder.

Välkomnades med eldar

Även om det bara finns en officiell kontroll längs spåret så välkomnades ändå åkarna i Smågan, dit de första åkarna kom efter en halvtimme,  av en stor skara åskådare som tänt eldar och marschaller och erbjöd vätska till de som önskade.

– Det känns väldigt speciellt och mäktigt med mörkret, alla åkarna och eldarna. En historisk händelse, säger Lars-Gunnar Larsson, SVT Nyheter Dalarnas reporter på plats.

Fakta Nattvasan

  • Nattvasan är ett motionslopp med fokus på äventyret, ingen segrare koras
  • Sluttiden tas när siste man/kvinna i laget går i mål
  • Loppet går i fri stil och det finns möjlighet både att skejta och åka klassisk stil
  • Loppets enda reptid, klockslag för sista passering, är i Evertsberg 02.00
  • Medelåldern på deltagarna är 42,1 år
  • 78 procent av de anmälda är herrar och 22 procent damer
  • 24 nationer finns representerade i startfältet, däribland USA, Tjeckien, Island och Frankrike
  • Samtliga svenska län finns representerade i startfältet
  • Flest startande kommer från Dalarnas län, 334 lag, Stockholm har 274 lag anmälda och Västra Götaland 214
  • Den totala åktiden är satt till max 12 timmar, målet i Mora stänger 08.00
  • Slutdelen av Vasaloppsspåret som går i elljusspår kommer att vara släckt
  • Nattvasan har ett eget musiktema: ”Blåa blåa bergen” av Marit Bergman
  • Anmälan till Nattvasan 2018 öppnar söndag 19 mars 09.00

OBS! Statistiken är inte slutgiltig. Samtliga lagmedlemmar har ännu inte namngivits, varför den preliminära statistiken ovan bygger på antagandet att lagmedlemmarna t ex kommer från samma län och nation.

Källa: Vasaloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2017

Mer i ämnet