Foto: SVT/Arkiv

Gripen för kvinnomord i Långshyttan

Uppdaterad
Publicerad

En man har gripits misstänkt för mord på en kvinna i Långshyttan, uppger polisen i Dalarna. Mannen har sedan tidigare varit anhållen i sin frånvaro och ska ha gripits i Gävleborg på tisdagsförmiddagen.

Det var i mitten av mars som en 30-årig kvinna i Långshyttan anmäldes försvunnen till polisen. Hon ska då enligt uppgift varit försvunnen i flera månader.

Några dagar senare gick polisen ut på sociala medier med att en kvinnan var försvunnen, men menade att det inte finns någon misstanke om brott – tills en död kropp hittades en vecka senare i det bostadshus som polisen tidigare sökt igenom. Tidigare samma dag anhölls en man i 30-årsåldern i sin frånvaro misstänkt för människorov, som senare ändrades till misstänkt mord.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

LÄS MER: Detta har hänt i fallet

Greps i Gävleborgstrakterna

Sedan 30-åringen anhölls misstänkt i sin frånvaro, så har polisen letat efter mannen. Dels i trakten kring Järbo i Gävleborgs län, men civila polisbilar har också skymtats i trakterna kring Hedemora.

Hör kammaråklagaren Kristofer Magnusson berättade om gripandet här:

Under tisdagen ska man ha fått uppgifter om vart mannen befann sig och kunde med hjälp av polishelikopter lokaliseras. Kammaråklagaren Kristofer Magnusson berättar att gripande skedde på en plats i Gävleborgs län.

– Mannen greps klockan 11:08 och efter det fördes han till Borlänge för ett inledande förhör och angav då att han förnekade brott. Sen hölls det inget längre förhör, berättar Kristofer Magnusson och förtydligar att det är för att man inväntar en advokat till mannen.

En framställan om offentlig försvarare har lämnats in till Falu tingsrätt.

– Vi vill ju hålla förhör så snart som möjligt och det är viktigt att vi gör det, säger Kristofer Magnusson.

Pekar på mord

Åklagaren har fått vissa preliminära besked från obduktionen.

– De är förenliga med misstankarna om att det förekommer ett mord, säger Kristofer Magnusson till TT.

30-åringen är anhållen på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Hur utredningen kommer bedrivas framåt är något oklart, då kammaråklagaren menar att mycket har att göra med vilka uppgifter som mannen kan ge. Därefter ska man ta ställning till vilka ”utredningsåtgärder” som ska göras, innan en eventuell häktningsförhandling kan ske. Men en häktning kan ske i slutet av veckan, enligt kammaråklagaren.

Inväntar obduktionsrapport

Något besked från obduktionen av den döda kroppen från Långshyttan har ännu inte kommit, men polisen arbetar utifrån att det är den försvunna 30-åriga kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet