Han är fängslad i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

I över 1,5 år har den svenske läkaren Fikru Maru suttit fängslad i Etiopien utan rättegång. Landstingspolitikern Margareta Sidenvall är just hemkommen från Etiopien, där hon träffade den fängslade läkaren.

Fikru Maru anklagas för att ha smugglat in medicinsk utrustning för bara några hundra kronor. Utrustning som skulle användas på ett hjärtsjukhus i Etiopien. Enligt läkarkollegor och källor inom UD är han helt oskyldig. Landstingspolitikern och läkaren Margareta Sidenvall har precis kommit hem från en månads arbete i just Etiopien, och då fick hon chansen att träffa Fikru Maru.

– Han sitter häktad i ett rum tillsammans med 120 personer där det endast finns sängplats för 94, säger Margareta Sidenvall (KD) till SVT Gävleborg.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

– Han har gjort upp ett slags dagsprogramm för att överhuvudtaget överleva i situationen, fortsätter Sidenvall.

Fikru Maru har en halvtidsanställning på Hudiksvalls sjukhus och anses vara en av Sveriges främsta hjärtläkare. Med sig tillbaka till Sverige har Margareta Sidevall två brev från den svenske läkaren. Ett till utrikesminister Margot Wallström och ett till landstingsledningen i Gävleborg. I breven vädjar han om mer uppmärksamhet av sitt fall och han jämför sin situation med de tidigare fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

– De fick en enorm massmedial uppmärksamhet. Han vädjar nu om att också han fall ska få uppmärksamhet så att fallet kan komma till prövning snart, säger Sidenvall.

Men varken för Landstinget Gävleborg eller Utrikesdepartementet gör Fikru Marus brev någon skillnad.

– Vi som organsiation måste följa spelreglerna, så vi avaktar och följer de rekomendationerna vi har fått från UD. Brevet ändrar inget, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

– Vi har redan kommenterat det här fallet och det är samma som gäller nu. Vi har från svensk sida ingen möjlighet att lägga oss i en utländsk rättsprocess, säger UD:s presschef Anna Bhuré Kervefors.

Hur mår Fikru Maru egentligen?

– Han beskriver själv att han under omständigheterna mår väl, så beskriver han det hela för mig, säger Margareta Sidenvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Mer i ämnet