Jonas Häll arbetar hos polisen i Dalarna och har lett sökinsatsen för att hitta den försvunne 76-åringen. Foto: Sofie Lind/SVT

Har dykt i sjö – 76-åringen inte hittad än

Uppdaterad
Publicerad

Sökandet efter den 76-åring som försvann under torsdagseftermiddagen i Bjursås utanför Falun fortsätter. Under lördagen har räddningstjästen dykt i en sjö efter man hittat klädesplagg som kan ha tillhört mannen, men utan resultat.

Det var i sjön Nässmälingen, söder om Bjursås, som räddningstjänsten genomförde dykningen i under lördagsförmiddagen.

– Dykningen är kopplad till några klädesplagg som vi inte bekräftat hör till honom. Men vi vill följa upp den iakttagelsen. Det är ytterkläder och andra tillhörigheter som inte kan kopplas till någon specifik person egenligen, men som vi inte heller kan utesluta tillhör mannen, berättar Jonas Häll vid polisen.

Sökning utan resultat

76-åringen försvann under onsdagsmorgonen och sedan dess har både Hemvärnet, orienteringsklubbar och andra sökt efter mannen både tills fots och genom att söka av området med en polishelikopter. Även Missing People samordnare under fredagen en skallgång, utan resultat.

Allt mindre chans att hittas vid liv

Då mannen varit borta i snart två dygn och inte återfunnits i de områden som man sökt i, så minskar också tidsutrymmet för att hitta 76-åringen vid liv, menar polisen.

– Vi börjar närma oss en tidsrymd som gör att – om inget annat dyker upp – om han har skadats, så är chansen stor att han inte kommer att påträffas vid liv. Eller så håller han sig undan frivilligt, säger Jonas Häll och menar att möjligheten att han finns i området man sökt av också har minskat.

Området där man sökt är ganska kuperat och bergigt, vilket gjort man hållit sig till att söka av framför allt stigar som mannen ska ha följt vid liknande promenader innan sitt försvinnande.

Misstänker inte brott i nuläget

Sedan i torsdag, då mannen anmäldes försvunnen, så har polisen inte misstänkt något brott men berättar att man ändå arbetat med det spåret också.

– Vi jobbar med olika parametrar och parallellt håller vi på med en inre spaning för att kartlägga mannen och få fram om det kan vara ett brott som ligger bakom hans försvinnande, men det har vi inte fått någon antydan om, säger Jonas Häll.

Sök insats kan avslutas

Berorende på hur dagen utvecklar sig, så kommer beslut fattas under lördagskvällen för huruvida sökinsatsen efter mannen kommer att fortgå eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.