Foto: TT

Hovrätten slår fast: Eklund får inte behålla skadeståndspengar

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten slår fast att Kronofogden hade rätt att ta skadeståndspengar från Anders Eklunds konto.

Göta Hovrätt slår fast att Anders Eklund inte får en krona av det skadestånd han fick efter att ha misshandlats i fängelset.

Det var efter att den livstidsdömde Anders Eklund misshandlades av två medfångar 2014 som han beviljades ersättning på 20.000 kronor för sina skador.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Eklund har en skuld på över 1,2 miljoner kronor till samhället, varav 500.000 kronor till Brottsoffermyndigheten. Trots detta fick han först behålla ersättningen efter misshandeln.

Englas mamma tipsade Kronofogden

Men efter att Carina Höglund, mamma till Engla Höglund som Eklund mördade 2008, tipsat Kronofogden om att Eklund fått pengar beslagtog Kronofogden pengarna från hans konto. Eklund överklagade och menade att han själv behövde pengarna.

Bland annat skrev Eklund i sin överklagan till Skaraborgs tingsrätt: ”Dessa pengar är inte skadeståndspengar, utan bidragspengar för vård och omsorg av skador efter misshandel i anstalt i Norrtälje.”

– Jag hoppas inte han får någonting. Han ska inte ha någon guldkant i fängelset, sa Carina Höglund efter överklagandet till SVT Nyheter Dalarna.

I början av januari avslogs Eklunds överklagan. Skaraborgs tingsrätt menade att Kronofogden hade rätt att ta pengarna. Nu slår även Göta Hovrätt fast att livstidsfången inte får en krona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Mer i ämnet