Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var viktigt att de boende fick stanna här i Idre”, säger Monica Salmonsson som arbetar på demensavdelningen och som tillsammans med anhöriga hittat lösningar. Foto: Sofie Lind/SVT

Jagat vikarier och flyttat semestrar – nu behöver inte dementa i Idre flytta i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Anställda som flyttat sina semestrar och lyckats locka fler vikarier – det blev lösningen när dementa i Idre riskerade att behöva flytta under sommaren på grund av personalbrist. Nu står det klart att brukarna kan stanna.

– Det har varit en mycket viktigt fråga att de boende ska få vara kvar där de har sin trygghet, säger Monica Salmonsson som arbetar på Solängsgården i Idre.

Det var i mars som kommunen kom med beslutet om att brukarna i Idre skulle behöva flytta till Särna under sommaren. Jessica Holmström, vars mormor är en av de åtta som skulle ha behövt flytta, var bedrövad.

Arbetat tillsammans

Men om fler vikarier dök upp så kunde flytten stoppas, vilket förvaltningschefen Mikko Talala berättade för SVT.

Det sporrade både anhöriga och de som jobbar på avdelningen. Tillsammans satte de sig i flera möten för att spåna på alltifrån vilka som kanske kunde hoppa in som vikarier, till hur schemat med befintlig personal kunde läggas.

– Det har varit viktigt att vi i gruppen haft varandra – när någon haft en dipp, så har vi kunnat peppa varandra i omgångar, förklarar Jessica Holmström.

”Hade kommunen bara pratat med oss i personalen från början, så hade en lösning kommit fram snabbare” – hör om lösningarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.