Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska ju inte flytta på dementa” – hör Jessica berätta om hur hon som anhörig till en dement känner om flytten, i klippet. Foto: Sofie Lind/SVT

Dementa flyttas från Idre till Särna i sommar – på grund av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Holmströms mormor har bott på en demensavdelning i Idre sedan i höstas. Till sommaren måste hon tillfälligt flytta till ett annat boende, tre mil bort till Särna, då det är brist på sommarvikarier inom vården.

– Det känns inte alls bra, säger Jessica Holmström.

Totalt är det åtta boende som flyttas från Idre till äldreboendet i Särna. Någon sådan flytt av de boende för att klara personalbristen har inte gjorts tidigare i kommunen, menar Mikko Talala, förvaltningschef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Älvdalen.

Hur har anhöriga reagerat?

– Olika reaktioner. Ingen tycker att det är optimalt men det finns viss förståelse varför vi gör detta, förklarar Mikko Talala.

Anhöriga har erbjudit sig att vikariera

Jessica Holmström och hennes familj ser negativt på flytten – även om den bara är tillfällig under sommaren. De har tillsammans med personalen på avdelningen startat en namnlista för att stoppa flytten av de som bor där men framför allt för att locka vårdvikarier till Idre.

Familjen har själva erbjudit sig att hoppa in och arbeta, men det har kommunen sagt nej till.

– Vi hoppas nu bara att kommunen får fler vikarier som kan arbeta med min mormor så att hon kan stanna i Idre i sommar, säger Jessica Holmström.

Hör Jessica berätta hur hon som anhörig till en dement känner om flytten i klippet – och kommunens svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.