Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inget annat val” – ambulanschefen vid Region Dalarna, Fredrik Forselius, berättar om det svåra personalläget som tvingar dem att ställa av en ambulans. Foto: SVT

Bemanningskris på ambulansen i Dalarna – tvingas ställa av en ambulans

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har ledningen för ambulansverksamheten i Dalarna valt att ställa av en ambulans under en period utanför sommartid. Anledningen är det ansträngda personalläget.

– Folk har slutat, vi har pensionsavgångar, och man har bättre betalt i slutenvården, förklarar ambulanschef Fredrik Forselius.

Under 2022 fick personalen arbeta övertid motsvarande 18 heltidstjänster, och då var december inte inräknat. Anställda har slutat, samtidigt som det är stora svårigheter att rekrytera ny personal – inte minst för att de får högre lön på andra tjänster inom vården.

Ambulans avställd som konsekvens

På grund av personalbristen har nu en av de totalt 24 dagambulanserna i Dalarna ställts av. Det fordon som har ställts av till och med vecka sju, är en av tre dagambulanser i Avesta. Detta kan innebära att det kan ta längre tid för ambulans att komma på plats främst i södra Dalarna. 

Ambulansen i Dalarna

– I rådande läge har vi inget annat val, det är inte hållbart att vår personal går på så mycket övertid som dom har gjort, säger Fredrik Forselius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansen i Dalarna

Mer i ämnet