Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det mest frustrerande är att vi inte kan upprätthålla en bra arbetsmiljö” – hör ambulanschefen Malin Lindbergh i Leksand om problematiken. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Allvarligt läge för ambulanssjukvården i Dalarna – ”Kan inte vara en bra arbetsgivare”

Uppdaterad
Publicerad

Vakanser och sjukdom gör att personalen inom ambulanssjukvården tvingas jobba mycket övertid. Övertidstimmarna för det gångna året motsvarar 18 heltidstjänster, och då är inte december inräknat.

– Vi kan inte ta in vikarier i och med att det är specialistutbildade sjuksköterskor som jobbar inom ambulansen, så den personal vi har måste täcka för varandra, säger Malin Lindbergh som är första linjens chef vid ambulansstationen i Leksand.

16 vakanser – sökande väljer andra jobb

En av orsakerna till att det blir mycket övertid är att det fattas personal – just nu är det 16 vakanser i hela länet. Men det fattas inte människor som vill söka tjänsterna utan det stora problemet är löneläget, menar Malin Lindbergh.

Ambulansen i Dalarna

– Till sommaren har vi något färre sökande än tidigare men två stycken har redan hoppat av på grund av att vi inte kan erbjuda bättre lön.

I Avesta måste en ambulans ställas av under vecka 2-7 på grund av att det fattas personal, något som inte är aktuellt i Leksand i dagsläget.

Därför är ambulansens löner lägre

Ingångslönen för de som arbetar inom ambulansen är flera tusenlappar lägre än för de inom slutenvården, detta trots att de har samma kompetens som specialistsjuksköterskor eller sjuksköterskor.

Anledningen till att personal inom slutenvården har en högre lön är att de har funnits ett tillägg inom slutenvården som senare bakades in i lönen, det så kallade 24/7 tillägget. Ett tillägg som inte omfattade personal inom ambulanssjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansen i Dalarna

Mer i ämnet