24/7-tillägg inte aktuellt för undersköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Det så kallade 24/7-tillägget som togs fram i samband med den akuta bristen på sjuksköterskor kommer inte att gälla undersköterskor.

Detta meddelar Landstinget Dalarna i ett pressmeddelande på måndagen, efter överläggningar mellan fackförbundet Kommunal och landstingsledningen.

24/7-tillägget skapades för att lösa den akuta bristen på sjuksköterskor inom landstingets vårdtunga dygnet runt-verksamheter, men kommer alltså inte gälla undersköterskorna.

– Den bristen finns inte idag bland undersköterskorna. Men det är så klart viktigt att våra undersköterskor har bra arbetsförhållanden, och det är vad vi för en dialog med Kommunal om, säger landstingsdirektör Karin Stikå-Mjöberg i pressmeddelandet.

Landstinget poängterar dock att man mött upp de särskilda påfrestningarna som det innebär att jobba natt och helger genom att höja tillägget för vissa obekväma tider med 30 procent från och med januari 2015, vilket gäller både sjuksköterskor och undersköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.