Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt svårt att se hur vi kan effektivisera mer” – hör biträdande verksamhetschefen Anders Lilja berätta om det tuffa läget på Avesta lasarett. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Tufft på Dalarnas akutmottagningar – ”Vi måste med alla medel få mer personal”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det ett ansträngt läge på länets fyra akutmottagningar. I Avesta är det fullbelagt, hög sjukfrånvaro och hög arbetsbelastning på grund av högt inflöde av patienter med bland annat RS-virus och covid-19.

– Det är mer regel än undantag att vi varje kväll har ett fullbelagt sjukhus där vi förlitar oss på att använda överbeläggningsplatser för att klara av natten, säger Anders Lilja, biträdande verksamhetschef på akuten i Avesta.

Bemanningsläget varierar mellan olika avdelningar och extraersättning till personal som tar extrapass nyttjas på många enheter enligt Region Dalarna.

Regionen menar dock att läget gällande personal och vårdplatser kan förändras snabbt.

Så här ser det ut just nu:

Avesta lasarett: Fullbelagt och hög sjukfrånvaro. Hög belastning på akutmottagningen just nu på grund av högt inflöde av patienter med infektionssymtom som kan härledas till RS-virus, covid-19 och influensa.

Ludvika lasarett: Fullbelagt. Normalt personalläge med enstaka frånvaro. Högt söktryck på närakuten på grund av infektionssymtom som kan härledas till RS-virus, covid-19 och influensa

Falu lasarett: Bra läge generellt just nu. Få överbeläggningar och lediga vårdplatser finns. Akutmottagningen har ingen större sjukfrånvaro bland personalen samt normal belastning, det ser dock att antalet sökande med luftvägsinfektioner ökar. Hög belastning och sjukfrånvaro finns just nu på medicinkliniken och intensivvårdsavdelningen.

Mora lasarett: Bra läge generellt just nu. Medicinkliniken är fullbelagd och intensivvårdsavdelningen har hög beläggning. Akutmottagningen har också hög belastning på grund av högt inflöde av patienter med infektionssymtom som kan härledas till RS-virus, covid-19 och influensa. På akutmottagningen råder också hög sjukfrånvaro bland personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet