Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste säkerställa patientsäkerheten”, säger förvaltningschefen Mikko Talala om varför de boende på demensavdelningen får flytta från sitt boende i Idre i sommar. Foto: Sofie Lind/SVT

Jakten på personal till Idre fortsätter – ”Svårare än någonsin att hitta vikarier”

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har Älvdalens kommun tvingats flytta på boende för att få ihop personalschemat inom vården under sommaren.

– Det är inte optimalt men jag ser inte hur vi annars ska kunna erbjuda patientsäker vård i Idre i sommar, säger Mikko Talala som är förvaltningschef inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Dementa ska tillfälligt flyttas från Idre till Särna i sommar, eftersom kommunen inte lyckats hitta tillräckligt många vikarier inom vården.

Planen är att de boende flyttar i början av juni och sedan tillbaka i slutet av augusti. Ändringen ska inte påverka hemtjänst eller hemsjukvård.

Flytt av dementa kan orsaka oro

Anhöriga säger att just personer med demens inte ska flyttas på – hur ser ni på det?

– Förändringar för personer med demenssjukdom kan orsaka oro och att förflytta demenssjuka är inte något man i vanliga fall bör göra. Vi har ändå behövt ta det här beslutet på grund av patientsäkerheten, säger Mikko Talala.

– Vi kommer att göra allt för att flytten ska gå så smidigt som möjligt för brukarna och täcka upp med personal som kan ta hand om eventuell oro som kan uppstå.

Så kan flytt från Idre undvikas

Men om 3-4 personer med rätt kompetens – som till exempel utbildade undersköterskor – söker sig till kommunen och Idre i sommar, kan flytten av de dementa stoppas.

– Det är svårare än någonsin att hitta vikarier men alla är välkomna att söka genom annonserna som vi haft ute sedan i november, säger Mikko Talala.

”Det är svårare än någonsin att hitta vikarier” – hör mer i klippet om varför beslutet fattats och hur anhöriga reagerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.